7/07/2019

Inauguració de l’exposició “L’esport popular a Catalunya: Història d’un somni”


Redacció i fotografia: Irene López i Favà  


El president de la UCEC, Jaume Domingo, i el president del comitè organitzatiu del CSIT, Bruno Molea, van visitar l'exposició "L'esport popular a Catalunya: Història d'un somni", que acull l'Aula Didàctica del Museu de Tortosa en motiu de la celebració dels World Sports Games a la ciutat.

Aquesta mostra pretén rememorar la que havia de ser l'olimpíada dels jocs populars més multitudinària de la història de Catalunya, l'Olimpíada Popular de Barcelona del 1936 que, finalment, no es va acabar celebrant mai arran de l'esclat de la Guerra Civil.

D'aquesta manera, la mostra dóna a conèixer la trajectòria de l'esport popular a casa nostra al llarg dels segles XX i XXI.

L'exposició està dividida en tres gran àrees. En la primera s'explica el desenvolupament de l'esport modern fina al segle XIX a Europa incentivat per una elit de la burgesia que culminen amb la consolidació dels JJ.OO.

Al mateix temps, fruit de la classe obrera i de les dones, es va originar un moviment que promovia l'accés de l'esport a tots els nivells, eren els coneguts com a jocs populars que, en el cas de Catalunya, acabarien tenint una rellevant importància.

La segona part de la mostra consisteix en recordar la fita barcelonina del 36. Aquells jocs havien de ser una mostra clara de rebuig als Jocs Olímpics de Berlín organitzats per l'Alemanya de Hitler. Els catalans volien demostrar que l'esport ha de ser participatiu, inclusiu i ha d'estar vinculat amb la cultura i amb els valors de la Pau.

Però, amb l'esclat de la guerra tot es va haver d'aturar i molts dels esportistes que es trobaven al territori van acabar enrolant-se a l'exèrcit. Amb el franquisme i la dictadura tot indici de club esportiu o de federació va quedar dissolt, o bé, sota control del règim. D'aquesta manera, doncs, no va ser fins a l'arribada de la Transició Democràtica que es començaren a reprendre aquells moviments esportius del tombant de segle amb l'impuls de moviments socials en foment de l'esport escolar. Així va ser com es van crear els primers Consells Esportius per promoure l'esport popular a l'abast de tothom i com, l'any 1994, es va fundar la UCEC, l'organisme que, avui i dia, coordina i representa els 45 consells esportius catalans.

Per últim, la mostra acaba fent un repàs de l'evolució d'aquests moviments parlant de la celebració dels primers Jocs Populars de Catalunya, al 2018, així com també la celebració dels WSG d'enguany a Tortosa i al conjunt de les Terres de l'Ebre.

Un dels moments més curiosos de la inauguració, però, ha estat el fet de comptar amb la presència de la família de Manuel Carrasquilla, un ciclista amateur de Còrdova que havia de participar a l'Olimpíada Popular de Barcelona del 1936. El seu nét, Manuel Osuna, ens explica que en no poder fer-ho va veure's obligat a allistar-se a l'exèrcit de la 42ª brigada mixta dels Republicans. Al final, i un cop acabada la guerra, va fundar un taller de reparació de bicicletes que va regentar fins al final dels seus dies.

Osuna explicà que s'han desplaçat expressament fins Tortosa per veure i viure de primera mà la recuperació de l'Olimpíada Popular a Catalunya. Ens explica que s'assabentaren de la celebració dels WSG a través d'Internet, un dia que estaven cercant informació de les olimpíades populars de l'època.

Osuna ha agraït l'interès mostrat per part del president de la UCEC, Jaume Domingo, per la seva acollida i total predisposició al llarg dels dies de la celebració dels jocs.

Els textos de l'exposició han estat redactats per Andreu Caralt, de l'empresa turística Terra Enllà, mentre que la producció ha anat a càrrec de Bluverd Comunicació.

La mateixa tarda, es va celebrar un acte d'homenatge a l'Olimpíada Popular del 1936, però, en especial, a la Fédération Sportive et Gymnique du Travail, que es va implicar en la defensa de Catalunya en l'esclat de la guerra. L'acte va tenir lloc al Col·legi Diocesà Sagrada Família de Tortosa, en el qual s'allotja la delegació francesa.


Tortosa, Terres de l'Ebre, 5 de juliol de 2019