7/01/2019

El Palau Oliver de Boteller acollirà una exposició dedicada a Josep Carbó sota el títol Carbó: passió cromàtica, tendresa creativa


L’exposició s’ha produït gràcies a la col·laboració entre els Serveis Territorials del Departament de Cultura a les Terres de l’Ebre i l’Ajuntament de Tortosa, amb la col·laboració de l’Escola d’Art de la Diputació de Tarragona, en el desè aniversari de la mort del pintor i està comissariada per Josep Alanyà i Roig. S’inaugurarà el 12 de juliol a les 19.00 h a la sala d’exposicions del Palau Oliver de Boteller.

La mostra presenta una trentena d'obres que exhibixen les tècniques i els temes a través dels quals Josep Carbó s'expressà al llarg de tota la seua trajectòria artística. Amb l'aquarel·la i posteriorment amb la pintura a l'oli va pintar allò que veia i estimava per a crear tot un univers propi caracteritzat per la passió pel color. En paraules de Josep Carbó: “Jo pinto les coses de la meua terra, els camps, els arrossars, les oliveres... Pinto del natural, amb grans taques de color... Procuro simplificar amb pinzellades amples i destres per a aconseguir extraure del paisatge només l’essencial, i transmetre així amb tota la seua puresa el missatge artístic que sento i vull expressar...”

Juan José Carbó i Carme va nàixer a Tortosa el 1927 en el si d’una família modesta, es formà a l’Escola de la Mercè i des de molt jove va treballar al laboratori farmacèutic Vergés i Oliveres de Tortosa. Va morir el 18 de desembre del 2009. Respecte de la seua formació artística, és un autèntic autodidacta. Es va iniciar en exposicions individuals al Cercle Artístic de Tortosa (1961 i 1962), on guanyà certàmens com el primer premi en aquarel·la Les basses d’Anguera en la primera exposició individual, el 1961. Així mateix, també va exposar al Centre del Comerç de Tortosa i a diferents ciutats com Reus, Vitòria, Vinaròs, Tarragona, Madrid, Barcelona (Sala Rovira, la Pinacoteca, Institute of North American Studies), Valls, Castelló, Oviedo, Olot, Andorra, Poboleda, Falset, Valladolid, València i Cambrils. Són dignes de destacar quatre exposicions que va realitzar en homenatge al Priorat i a la Cartoixa de Scala Dei (1970 i 1972), a la Pagesia Tortosina (1974) i la quarta que intitula Carbó a Machado, a Sòria i Tortosa (1975). Les seues inquietuds artístiques el van portar a relacionar-se estretament amb destacats artistes del territori com són Arasa, Antó, Fabà, Escoda, Francisco Santiago i amb altres de fora com Fresquet i Lloberas, i, principalment, amb el reconegut aquarel·lista Ceferí Olivé amb qui va forjar una estreta amistat i col·laboració.

L’exposició es podrà visitar al Palau Oliver de Boteller (carrer Jaume Ferran i Clua, núm. 4 de Tortosa), fins al 2 de setembre en els següents horaris:HORARIS

De dilluns a divendres de 9 h a 14 h i de 18 h a 20 h

Dissabtes, diumenges i festius d’11 a 13 h i de 18 h a 20 h