7/02/2019

El Departament d'Agricultura obrirà una oficina tècnica a la Ribera d'Ebre per centralitzar i agilitzar els ajuts pels afectats per l'incendi forestal

La consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, ha remarcat aquest dimarts després de reunir-se a Flix amb pagesos i ramaders afectats per l'incendi que ha cremat més de 5.000 hectàrees a la Ribera d'Ebre que el Departament d'Agricultura està treballant per atendre el més aviat possible totes les necessitats del sector i recuperar la capacitat productiva de la zona afectada pel foc. Jordà ha anunciat l'obertura d'una oficina tècnica per centralitzar i agilitzar tots els tràmits necessaris per tirar endavant els ajuts dels agricultors afectats. De les 5.046 hectàrees cremades, 953 corresponen a terrenys agrícoles i 4.071 són forestals.
 
La consellera ha visitat la zona afectada pel foc acompanyada pel vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès. Al matí han recorregut la zona cremada a la Torre de l'Espanyol i a la tarda s'han reunit a Flix, primer amb agricultors i ramaders, i, després, amb els alcaldes i les alcaldesses dels municipis afectats i els presidents dels consells comarcals.
 
"El Departament treballa contrarellotge per poder donar una resposta i tenir a punt un programa de treball per poder ajudar les persones afectades. Ens hem de donar pressa, el que puguem fer en una setmana, no ho farem en tres", ha dit Jordà.
 
Més enllà de les accions immediates, la consellera ha remarcat que la tragèdia del foc ha de ser una oportunitat per obrir un debat a fons sobre el paper del sector agrari en l'equilibri territorial, la lluita contra el despoblament i la gestió forestal. "Què hem après d'aquest incendi. Quina lliçó n'hem tret com a país? Doncs que es parla poc d'agricultura. Que no tenim prou consciència del paper cabdal dels nostres pagesos i pageses. Volem repensar les mesures post-incendi aprenent del que ha passat. I aquestes mesures només les podem elaborar amb els que coneixen la problemàtica del territori: administracions locals (ajuntaments, consells comarcals, diputacions), i els que hi treballen: agricultors, ramaders i propietaris forestals", ha afegit Jordà. La conselleria impulsarà un grup de treball amb tots els implicats en la gestió dels boscos i amb el sector agrari i ramader per impulsar mesures a mitjà i llarg termini que puguin servir de patró per a tots els incendis forestals.
 
Un dels punt clau per treballar a mitjà termini la prevenció dels incendis forestals i la gestió del post-incendi és la Llei d'Espais Agraris, aprovada recentment pel Parlament, i que, entre les moltes mesures preveu la creació d'un registre de terres en desús per mobilitzar terres per a joves agricultors i revitalitzar el sector, espacialment a les zones més despoblades. Jordà també s'ha compromès a estudiar el reforç d'infrastructures de regadiu a les zones de secà, com a eina per a la prevenció d'incendis i de foment de l'equilibri territorial.  
 
En el mateix sentit, el vicepresident Aragonès s'ha compromès a impulsar  una estratègia a llarg termini per reforçar la ramaderia i l'agricultura com activitats de gestió de l'entorn. "Cal mirada llarga. És amb la gestió que es pot revifar el territori i cal entendre l'agricultura i la ramaderia no només com una activitat en sí si no com a gestors del territori", ha afirmat Aragonès. "És tant important l'extinció de l'incendi com l'acció posterior. I que la sensibilització que hi ha hagut arran de l'incendi arreu del país sigui una oportunitat perquè tot Catalunya faci pinya amb les terres de l'Ebre i amb la Ribera d'Ebre", ha conclòs.