6/28/2019

Unió de Pagesos considera arbitrària i un menyspreu a la pagesia la prohibició de segar a Catalunya

Unió de Pagesos condemna la decisió del Govern català de prohibir la sega arreu de Catalunya mentre estigui activat el Pla especial d'emergències per incendis forestals i el Pla de protecció civil de Catalunya com a mesura excepcional per evitar possibles incendis en plena onada de calor. El sindicat considera que aquesta decisió és arbitrària i lamenta que l'Executiu l'hagi adoptat sense el consens del sector agrari, un gest que menysprea els professionals agraris.

En aquest sentit, Unió de Pagesos considera que no té cap sentit aplicar una mesura homogènia en un territori tant vast i amb tantes diferències com és el català. Al mateix temps, el sindicat denuncia les importants pèrdues econòmiques que es poden derivar del fet d'ajornar la recollida als camps en unes dates clau per al sector com són les actuals.

Alhora, el sindicat també recorda que les causes dels darrers incendis de grans dimensions que hi ha hagut a Catalunya no han tingut a veure amb l'activitat rural, sinó que han estat causats per altres motius. De fet, entre els anys 1994 i 2018, l'acció de motors i màquines agrícoles només ha provocat el 4 % dels focs forestals a Catalunya, segons dades de la Generalitat. Per contra, les burilles de cigarretes i les línies elèctriques han sigut responsables, en el mateix període, del 6,4 i del 5,5 % focs respectivament.

De fet, la prevenció és un dels eixos de la campanya de sega i, actualment, els agricultors adopten diverses mesures per tal de minimitzar riscos al camp com ara avisar de l'inici i del final dels treballs als Agents Rurals, dur equipaments d'extinció a les màquines per poder reaccionar ràpidament o, en funció de les condicions climatològiques, no fer servir certes eines en les hores de més calor.

Com a mesura de protesta davant d'aquesta decisió, que ha generat rebuig i indignació dins de la professió, el sindicat fa una crida a fer una aturada de màquines de segar i tractors als vorals de les carreteres catalanes entre les 14 i les 15 h d'aquest divendres.

Malgrat el rebuig a la mesura anunciada aquest dijous per la manera unilateral i pel menyspreu que suposa al món agrari,  Unió de Pagesos entén l'excepcionalitat de la situació d'aquests dies a causa de l'incendi a la Ribera d'Ebre i de l'onada de calor que creua el país. Per aquest motiu, el sindicat subratlla la seva preocupació davant l'evolució del foc que crema actualment i l'aparició de possibles nous incendis i es posa de nou al servei dels equips d'emergència per col·laborar sempre que sigui necessari en les tasques de lluita contra el foc.