6.6.19

Sota control els focus puntuals de cargol poma apareguts a l'hemidelta dret del riu Ebre

Avui ha tingut lloc a la seu de l'Estació Experimental de l'IRTA a Amposta una nova Taula Sectorial de l'Arròs, presidida per la directora general d'Agricultura i Ramaderia del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, Elisenda Guillaumes, en què s'ha fet seguiment de les actuacions de lluita i erradicació contra el cargol poma dutes a terme a partir dels acords amb les entitats i els organismes del sector arrossaire.
 
Els resultats obtinguts per l'aplicació d'accions contundents en els darrers tres anys demostren que s'ha aconseguit controlar els focus puntuals de cargol poma apareguts a l'hemidelta dret, que l'any 2018 van ser 34. Són accions que es continuen mantenint per evitar que en puguin aparèixer de nous.
 
Pel que fa a l'hemidelta esquerre, es prenen mesures de lluita i contenció, entre les quals destaca l'important increment l'any 2018 de les actuacions de la neteja de la maquinària agrícola. Es van arribar a fer fins a 1.694 actuacions.
 
Les actuacions són a càrrec del projecte de lluita contra el cargol poma i millora de la biodiversitat al delta de l'Ebre, en el marc de l'operació sobre conservació de la biodiversitat i lluita contra espècies invasores al delta de l'Ebre inclosa en el Programa de desenvolupament rural (PDR) de Catalunya. Aquest programa, de 5 anys de durada, ha comptat amb un pressupost de 5.000.000 €.
 
El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya treballa conjuntament amb el sector arrossaire en el control de la plaga del cargol poma al delta de l'Ebre. Les accions a efectuar, les decideix la Comissió Tècnica de Seguiment del Cargol Poma al Delta de l'Ebre, coordinada pel DARP, on estan representats el Departament de Territori i Sostenibilitat, les comunitats de regants, les organitzacions professionals agràries, la Federació de Cooperatives, l'Agrupació de Defensa Vegetal, les entitats ambientalistes i l'IRTA.
 
 
Augment de l'ajut per la compra de saponines
 
El DARP, en aquests moments, està ultimant el projecte d'Ordre per la qual es modifica l'Ordre ARP/132/2017, de 21 de juny, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts destinats a subvencionar la compra de productes fitosanitaris a base de saponines en la lluita contra el cargol poma en el delta de l'Ebre. Aquesta modificació es fa bàsicament per augmentar del 25% al 33% l'ajut a la compra de saponines per part dels agricultors.
 
D'altra banda, les diferents institucions involucrades en la lluita contra el cargol poma al riu Ebre estan actuant per intentar erradicar definitivament el focus que es va detectar el juny de 2017 en el riu Ebre en el terme municipal de Miravet.
 
Finalment, cal indicar que, a la zona arrossera de Pals, les contundents actuacions dutes a terme aquests darrers han aconseguit erradicar la plaga en aquella zona. Les actuacions realitzades també han estat concensuades per la Comissió de Seguiment del Cargol Poma a la Zona Arrossera de Girona.
 
Creació d'un grup de treball per abordar la compatibilitat de la producció d'arròs amb l'avifauna protegida
 
A petició del sector, i per una reiterada preocupació dels danys causats als camps d'arròs degut a la presència de flamencs i polla blava, el departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació coordinarà un grup de treball amb tots els actors implicats per abordar la problemàtica, com aplicar noves tecnologies que ens puguin ajudar tant per fer valoració dels danys com per avaluar diferents sistemes de foragitament d'aquestes espècies.
 
Igualment el departament de Territori es compromet a crear un grup de treball més general per abordar l'ordre que regula els barems d'indemnització de danys per fauna salvatge.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris es moderen tots.