6/18/2019

Re: Aldo Urbano s’endú el XV Premi de Pintura Francesc Gimeno

Gràcies, Irene. Ja està.

Missatge de Jordi Duran i Suàrez <duran@periodistes.org> del dia dt., 18 de juny 2019 a les 16:57:
Text i fotografia: Irene López  

El Museu de Tortosa premia "Fantasmagoria" en la XV edició del certamen

El passat divendres 7 de juny, el Museu de Tortosa va acollir el tradicional lliurament del Premi de Pintura Francesc Gimeno, un premi que reconeix els nous talents del món de l'art contemporani i que es va recuperar l'any 2014 per part del llavors regidor de cultura, Joaquim del Pino.

El jurat d'aquesta edició explicà que la decisió fou més difícil que mai, atès que altres obres com el mirall "S/T #15", de la sèrie "Tanins", del projecte "La Pletera", de Jordi Murell i "Principio de razón", de Lola Berenguer, han estat molt ben valorades i, finalment, considerades mencions.

Però, la guanyadora ha estat "Fantasmagoria", de l'autor Aldo Urbano. El quadre, d'oli sobre tela, forma part d'una sèrie titulada "Durante el experimento del caso de Goethe, una vela bífida y el ocaso de dos soles gemelos". Urbano explicà que aquesta sèrie està dedicada al pintor Johann Wolfgang Goethe, que va crear la teoria dels colors. Un dels seus quadres era una espelma amb la llum del capvespre i d'aquí neix la idea d'Urbano de recrear aquesta escena en la seva obra. No obstant això, ho fa d'una manera peculiar i sorprenent, dotant-la d'uns colors vius i inesperats, d'uns colors que, dintre de la lògica pictòrica, mai podrien aparèixer l'un al costat de l'altre. I la seva raó? Fer del quadre una mena d'ésser monstruós i fantasmagòric que se li apareix a aquell que el mira. No és res concret, però està també inspirat en aquells animals verinosos que llueixen vius colors a la seva pell per crear una mena d'advertència del perill. I així, aquest joc de colors i de personatges estranys no és res més que un experiment racional convertit en un malson. Un malson que vol generar un curtcircuit cognitiu en l'espectador i que dependrà només d'ell el fet de fer-ne la correcta lectura.

Les obres d'aquesta sèrie d'Urbano han estat exposades a Estocolm.

A l'entrega del premi també hi va assistir l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, que va avançar que està previst que el Museu de Tortosa aculli una nova sala dedicada a la pintura contemporània en homenatge a Francesc Gimeno. Això serà de cara al 2021, amb motiu de la capitalitat de la cultura catalana que serà atorgada al municipi.

L'exposició la completen obres d'altres autors com: Vicent Arlandis, Bernat Daviu, Ion Etxebarria, Sergi Clavé o Gal·la Uriol, entre d'altres.

La mostra es podrà visitar a la Sala Antoni Garcia del Museu de Tortosa fins el 21 de juliol.