6/27/2019

President Torra: "Demanem evitar la sortida a les muntanyes i massissos i mantenir-se en màxima precaució i alerta"

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha comparegut aquesta tarda en roda de premsa des del centre de comandament de Vinebre acompanyat del conseller d'Interior, Miquel Buch, i de la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, i ha fet una crida a "la solidaritat i la responsabilitat de tota la ciutadania" perquè "vivim un moment d'excepcional climatologia". "Demà serà el dia més calorós de l'onada de calor i la situació pot ser crítica a tot el país", ha afegit.
 
Davant d'aquesta situació, el cap de l'Executiu ha anunciat les mesures que ha aprovat el Govern per evitar nous incendis i facilitar els treballs d'extinció dels focs que ara mateix estan actius a Catalunya. En aquest sentit, es demana "evitar la sortida a les muntanyes i massissos i mantenir-se en màxima precaució i alerta". El president també ha anunciat que després de la prohibició dels accessos als Ports de Tortosa i als massissos del Montsant i el Montsec, s'afegeix, des d'aquest vespre, la prohibició d'accedir a la muntanya de Montserrat, a les Gavarres i a Cadiretes. A més a més, queda prohibida la sega a tot el país durant les properes 48h. Per aquest motiu, el cap de l'Executiu ha apel·lat a "la comprensió" del sector de la pagesia perquè "no ens podem permetre que una petitíssima imprudència pugui posar en qüestió els treballs dels equips d'emergències". "Demanem a la ciutadania seguir les mesures que ens indiquin els serveis d'emergències i evitar qualsevol desplaçament a la muntanya", ha subratllat.
 
Durant la seva intervenció, el president de la Generalitat  ha volgut enviar un "missatge de suport, d'agraïment i confiança a totes les persones que estan treballant en l'extinció d'aquest foc" i un "reconeixement" als alcaldes i alcaldesses. "Confiem en ells i elles, demanem a la ciutadania que es posi a les seves mans perquè són les persones que més en saben i que ens indiquen el camí que hem de seguir", ha conclòs.
 
El conseller d'Interior ha explicat que el confinament del municipi de Bovera s'ha fet per precaució, perquè "res indica que el foc pugui anar cap allà". Miquel Buch, que ha quantificat en 6.500 hectàrees aproximadament la zona afectada, ha assenyalat que les tasques d'extinció del primer flanc dret "van per bon camí"i que "l'estratègia d'atacar la llengua de foc ha funcionat". I ha afegit que els Bombers continuaran treballant tota la nit per "acabar d'atacar al més aviat possible el segon sector del flanc dret del foc".
 
Per la seva banda, la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha remarcat que "totes les precaucions són poques davant el pic d'aquesta onada de calor" i ha posat en valor la feina dels agents rurals i del sector agrari per prevenir incendis forestals. Des que el 2012 es va posar en marxa la campanya de la sega el incendis provocats per tasques agràries durant els dies de sega s'han reduït un 80%.