22.5.19

Unió de Pagesos aconsegueix la principal demanda del sindicat contra la crisi d­­e la fruita dolça després de la publicació dels terminis per sol·licitar els ajuts per al Pla d’arrencada


 

Unió de Pagesos celebra la publicació dels terminis per sol·licitar els ajuts per al Pla d'arrencada al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), ja que amb aquesta publicació el sindicat aconsegueix la seva principal demanda, com a mesura urgent i d'impacte, per fer front a la greu crisi per la qual passa el sector.

 

Els fructicultors poden sol·licitar els ajuts per a les arrencades de presseguers, nectariners i paraguaians realitzades entre l'1 de juliol del 2018 i el 15 de maig del 2020 des d'avui 22 de maig fins al 13 de juny. En aquest sentit, Unió de Pagesos ha organitzat xerrades informatives per informar de la tramitació dels ajuts a a Benissanet (Ribera d'Ebre) el 28 de maig, a Térmens (Noguera) el 3 de juny, i a Miralcamp (Pla d'Urgell) el 4 de juny.

 

Unió de Pagesos denuncia l'incompliment del Ministeri d'Agricultura pel que fa al cofinançament del Pla d'arrencada tot i que s'hi havia compromès si el Departament demostrava que per part de la pagesia hi havia prou interès per acollir-s'hi. Després de rebre més de 600 peticions en poques setmanes per arrencar més de 1.400 hectàrees, el Ministeri va anunciar que no el finançaria. El sindicat va celebrar que el Departament decidís assumir en solitari el cost dels 10 milions d'euros del Pla, alhora que va lamentar que altres organitzacions agràries s'hi oposessin en l'àmbit estatal i en altres comunitats tot i que no s'hi havien oposat a Catalunya.

 

Unió de Pagesos va presentar el desembre del 2017 als grups de treball de la fruita dolça creats a través del Ministeri i del Departament d'Agricultura la proposta d'utilitzar els fons europeus que s'havien destinat a retirades extraordinàries de préssec i nectarina arran del veto rus per arrencar plantacions de fruita dolça, ja que era possible després d'una modificació del Reglament Europeu que regula l'Organització Comuna de Mercats de productes agraris. Per al sindicat, aquesta proposta era l'única mesura d'impacte a curt termini per ajudar a pal·liar el desajust estructural entre l'oferta i la demanda, causada per la pèrdua del mercat rus.

 

D'altra banda, Unió de Pagesos va traslladar al març passat, a través d'Unió d'Unions, la mateixa proposta als governs d'Extremadura i de l'Aragó, amb l'objectiu que s'hi sumessin i es pogués arribar a una superfície arrencada a tot l'Estat d'unes 5.000 hectàrees de préssec i nectarina, però la van rebutjar. Cal recordar que el conjunt d'aquesta superfície entra en períodes semblants de producció i satura l'oferta, fet que facilita la caiguda del preu en origen.

 

El sindicat espera que el Departament continuï complint amb la resta de mesures incloses en el Pla d'Acció, com la reconversió varietal, la innovació, la internacionalització i la millora de les dades actuals.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris es moderen tots.