4.5.19

Tortosa i l’AECE recuperen la Nit de l’Empresari de les Terres de l’Ebre

Redacció i Fotografia: Irene López

El Pavelló Esportiu del Temple va acollir la V edició de la Nit de l'Empresari, organitzada per part de l'Associació d'Empresaris de les Comarques de l'Ebre (AECE). Aquest certamen es recupera després d'un llarg període de temps, des del 2011, en què s'havia celebrat la seva última edició.

La nit ha arribat enmig d'una altra mostra empresarial d'importància per al nostre territori, com ho és l'ExpoEbre, la fira multisectorial de les Terres de l'Ebre.

L'acte, que va comptar amb la presència de la consellera d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Àngels Chacón, ha estat presidit per la presidenta de l'AECE, Ma José Fernández, i les autoritats locals.

El primer parlament de la vetllada va ser a càrrec dels alcaldes de les quatre comarques que van agrair la recuperació d'un acte com aquest. En el cas de l'alcalde d'Amposta, Adam Tomàs, aquest va destacar que "s'ha de treballar perquè la dinamització econòmica es faci de forma conjunta i consensuada, ja que, si no anem junts tindrem poc futur" i va recordar que "des del Montsià sempre estarem al costat d'aquells que vulguin treballar i apostar pel territori".

En el seu torn, l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, va sumar-se a les paraules de Tomás tot referint que "és molt important treballar amb els empresaris de manera conjunta mitjançant la col·laboració públic-privada" i "seguir treballant en tots aquells àmbits que ens distingeixen com a territori, com el cas del turisme". No obstant això, va aprofitar l'ocasió per demanar, un cop més, que "es millorin les infraestructures al nostre territori. No podem permetre que no tinguem el Corredor del Mediterrani, que l'AVE no faci aturada, que no s'inverteixi en la C-12 o no es faci el tram de l'A-7", per acabar demanant-li explícitament a la consellera i al delegat del govern espanyol a les Terres de l'Ebre que transmetin les preocupacions i necessitats del territori als seus governs i donin a les Terres de l'Ebre les oportunitats que es mereixen.

A continuació va tenir lloc una xerrada-col·loqui a càrrec de diferents empresaris que han triomfat amb els seus negocis al territori, entre d'altres.

Aquest era el cas de Joan Font, director general de Bon Preu i Esclat, que recentment s'ha instal·lat a Tortosa. Font va definir-se com "el més positivista del grup" i és que la seva visió, molt més centrada en la indústria alimentària, el va fer apostar per aquest territori on, segons explicà, "té els suficients actius perquè les coses funcionin i un cas d'èxit és el de les D.O. de vins i d'olis de la zona". Tot i que, en relació a la fuga de talents, va reconèixer que "la gent té ganes de tornar al lloc on ha nascut després de formar-se, però també ha de tenir en compte que si no troba llocs on pugui aportar el seu talent i desenvolupar-lo, llavors, haurà de marxar".

Per la seva banda, el director general de Remsa Memorial, Fernando Muiño, va mostrar-se molt crític amb la postura adoptada per la major part dels empresaris ebrencs i amb la situació actual de Tortosa i de l'Ebre. Muiño va dir que "la posició del territori és francament dolenta perquè no hem avançat prou i no hem fet la suficient autocrítica entre polítics i els mateixos empresaris". En aquest sentit, va criticar el fet que tothom vulgui invertir en les noves tecnologies quan, segons va explicar, a les Terres de l'Ebre encara no existeix cap mapa que localitzi tots els polígons industrials que existeixen. Remarcant que "si una empresa no té clients, no podeu esperar que es disposi a pagar una quantitat superior als seus ingressos per instal·lar-se l'última tecnologia 4G".

Muiño va sentenciar que "hem de deixar de ser el territori del no i seguir els exemples de Tarragona o Castelló", ja que "el món va a una gran velocitat i cada dia que passa ens trobem més lluny de la resta. És un drama que hem de solucionar ja".

La presidenta de FEPIME a Catalunya, Maria Helena de Felipe, va posar també l'accent en les noves tecnologies, destacant que "encara a dia d'avui tenim 18 polígons a les Terres de l'Ebre que no els arriba la fibra òptica" i que "hem de sensibilitzar les PIMES perquè inverteixin en aquest sector".

Des de Foment del Treball, el seu president, Josep Sánchez-Llibre, va destacar que "cal buscar les complicitats entre totes les administracions per crear un país atractiu perquè les inversions puguin tenir lloc també a les Terres de l'Ebre i alhora ajudar a formar el nou planter d'empresaris que ens ve al darrere".

Arribat el moment de l'entrega de premis, els guardonats de la nit van ser:

Jabil Packaging Solutions Tortosa (internacionalització), Sebastià Assessors (trajectòria professional), Mescla, mostra de gastronomia, paisatge i turisme de les Terres de l'Ebre i Ajuntament de Deltebre, Bodegas y Destilerías Lehmann (tradició familiar), Olisefi, Sau (millor trajectòria), Grup HIFE (millor trajectòria), Subirats Bureau (millor trajectòria), Chimeneas Cardona (Expoebre 75 anys), Musclàrium (Turisme), Toscà - Vidal Sabaté (millor iniciativa), Stock Plus (emprenedoria), Consell Comarcal del Montsià i l'agència de desenvolupament local del Montsià (millor iniciativa), Instal·lacions i manteniments industrials Villalonga Tomàs (innovació), Jurisa Solucions (responsabilitat social corporativa), Mas del Clos (emprenedoria), Nemon Intelligence in Business (innovació), Celler Cooperatiu Gandesa (responsabilitat social empresarial), Viorigen (emprenedoria), Limplas (innovació), Gráficas Salaet (internacionalització), Gremi de Forners de les Terres de l'Ebre (reconeixement), Col·legi Oficial d'Agents Comercials de Tortosa (reconeixement), Associació Empresarial de tallers de reparació i venedors d'elements de l'automoció (reconeixement), Associació d'Hostaleria i Turisme Platigot (reconeixement).

A continuació, la presidenta de l'AECE, Mª José Fernández, va dir que "cal apostar per la qualitat i l'especialització de serveis" i que "s'ha de tenir sempre en compte la passió com a clau de l'èxit en les coses" perquè "només si creiem en nosaltres mateixos serem capaços de somiar i fer allò que ens proposem". Va acabar desitjant que "totes les veus es fonguin en una sola veu i puguem seure tots en una mateixa taula per fer-nos més forts com a territori i com a país".

L'encarregada de cloure els parlaments va ser la consellera d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Àngels Chacón, que va explicar que "aquesta no és només una terra d'aigua, sinó que és una terra d'empreses, de coneixement i de poesia". Pel que fa al seu pla de govern, va dir que "malgrat que alguns es queixin, estem governant en aquest departament en l'àmbit de l'activitat estratègica, per implementar les noves tecnologies i pel desenvolupament perquè estem en una era d'una nova economia basada en el coneixement". Va criticar l'anunci de la fuga d'empreses de Catalunya dient que "ja n'hi ha prou de fer mal a Catalunya, ja n'hi ha prou de mentir, perquè les mentides les combatrem sempre amb dades objectives com, per exemple, que el PIB a Catalunya va créixer un 2,6% l'any passat, que l'atur a Catalunya és d'un 11,5%, mentre que a Espanya és d'un 15,3% o que Catalunya ha batut el rècord d'exportacions (71.000 ME) per tercer any consecutiu".

Chacón anuncià que després del període electoral està previst que des del Govern s'aprovi el pla de reinserció a la nova indústria 4.0 per a les empreses, així com tirar endavant el projecte Catalonia Exponential, per promocionar les empreses i les startups catalanes arreu del món.

En la mateixa línia, i també en clau territorial, va explicar que es preveu posar en funcionament el Pacte per la societat del coneixement i el Pacte Nacional per la Indústria.

Finalment, va remarcar que "malgrat el context socio-polític que vivim i les mancances que tenim, hi ha una cosa que no ens canviaran mai: el fet de creure en les nostres possibilitats i mirar sempre endavant".

Al llarg de tota la nit es van anar visualitzant vídeos amb poemes del desaparegut escriptor i empresari tortosí, Gerard Vergés. Des de l'AECE va voler retre's un sentit homenatge a la seva figura i és per això que el seu fill va ser convidat d'honor a l'acte, així com l'escriptor Vicent Pellicer, que va llegir el poema "Parlo d'un riu mític i remorós", de Vergés.

La vetllada va posar el seu punt i final amb l'actuació de l'humorista Xavi Príncep i amb el sopar-còctel a peu dret per a tots els assistents que es va celebrar al reservat del mateix pavelló.

Cap comentari:

Publica un comentari

Els comentaris es moderen tots.