11.5.19

Presenten el llibre 'El canonge Montagut', obra guanyadora del premi Enric Bayerri 2018 de Jesús

Dissabte 11 de maig de 2019 va tindre lloc al Casal Jesusenc, de Jesús, l'acte de presentació del llibre 'El canonge Montagut. La contribució d'un clergue de Móra d'Ebre a la construcció del feixisme a Catalunya', de Jordi Duran i Suàrez, obra guardonada amb el premi d'Història Enric Bayerri i Bertomeu 2018. L'acte de presentació es va emmarcar en la celebració de la Festa del Soci d'esta entitat veïnal. L'autor va fer una explicació del contingut del llibre, centrada en el procés de gestació dels primers moviments protofeixistes a Catalunya i el protagonisme que va tindre el canonge morenc en les diferents organitzacions d'extrema dreta i explícitament feixistes que van actuar a Barcelona en les dècades dels anys vint i trenta del segle XX.

'El canonge Montagut. La contribució d'un clergue de Móra d'Ebre a la construcció del feixisme a Catalunya'  és la biografia d'un personatge que va desenvolupar una destacada activitat política durant el primer terç del segle passat, especialment en el període de la dictadura de Primo de Rivera. Nascut a Móra d'Ebre l'any 1878, va instal·lar-se amb la seua família a Barcelona a la primeria del segle XX, des d'on va fer la major part de la seua carrera política i eclesiàstica. Fill d'una família morenca amb fondes arrels carlistes, Montagut encarna una evolució ideològica que connecta l'absolutisme del segle XVIII amb el feixisme del segle XX a través del tradicionalisme del XIX. Als anys vint va liderar campanyes que van contribuir a formular un discurs anticatalanista furibund, va ser un dels principals detractors dels usos formals de la llengua catalana a l'Església, a l'Administració i a l'escola; fou un precursor del nacionalcatolicisme franquista i destacat col·laborador dels líders i dels grups organitzats que van crear els primers moviments i partits feixistes a Catalunya.

El projecte d'investigació de la figura de José Montagut Roca, el canonge Montagut, va rebre una beca per al foment de l'estudi de l comarca per part del Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre en la convocatòria de l'any 2018. El llibre l'ha editat l'editorial Gràfica Dertosense, SL, de Tortosa.

Cap comentari:

Publica un comentari

Els comentaris es moderen tots.