3.5.19

Endesa destina enguany 4 MEUR en protegir els boscos de les comarques de Tarragona amb solucions cada cop més innovadores

 La tecnologia al servei dels boscos. Així és com veu Endesa l'ús de la innovació en el medi natural, conscients de la importància que té protegir la natura. Per a fer-ho, s'utilitzen cada vegada solucions més innovadores que van més enllà de la clàssica tala i poda selectiva de la massa forestal. L'ús de la tecnologia LIDAR i les termografies en són un bon exemple, però també la recerca constant de noves tecnologies que les complementin i, inclús, en un futur, les substitueixin.      

 

Endesa ha destinat enguany 4 MEUR a la demarcació de Tarragona en el Pla anual per a la campanya de protecció dels boscos, presentat avui en un bosc de l'Alt Penedès, concretament al terme municipal d'Olèrdola. Aquest es vertebra, bàsicament, en tres eixos principals: la neteja i cura de la massa forestal que creix al voltant de la xarxa elèctrica, l'ús d'helicòpters per a fer termografies, escanejos làser del terreny (LIDAR) i inspeccions visuals,  així com les revisions exhaustives de totes les instal·lacions.

 

Totes tres actuacions es realitzen de forma continuada i periòdica arreu del territori, però n'hi ha una que s'ha realitzat de forma especialment intensiva i que justament ha finalitzat aquesta primavera. Es tracta de l'escaneig làser, amb tecnologia LIDAR, del 100% de les línies d'alta tensió que hi ha a tot l'estat, un projecte que va començar fa tres anys per determinar que la distància entre la massa forestal i les infraestructures és la correcta, a més de fer estudis de creixement de la vegetació. Ara, un cop completat el projecte, la Companyia compta amb mapes tridimensionals de tots els boscos que rodegen la xarxa elèctrica i li és més fàcil detectar aquells punts on és necessari intervenir.

 

Però tota preocupació és poca. Per això Endesa va un pas més enllà i ja està començant a estudiar com poden els satèl·lits que orbiten al voltant de la terra ajudar, entre d'altres, a protegir els boscos. I és que aquests aparells capturen constantment imatges que, un cop rasteritzades, i mitjançant el machine learning –disciplina de l'intel·ligència artificial que crea sistemes que aprenen automàticament– poden mesurar automàticament les distàncies de seguretat entre el cablejat elèctric i la vegetació, alhora que podrien detectar cada espècie d'arbre, la seva geolocalització de forma precisa, i indicarien quan s'ha de fer la tala i poda després de calcular, per si sols, el ritme de creixement de la massa vegetal. Per tant,  el control podria ser molt més precís, eficient i encara més exhaustiu, sense necessitat de sobrevolar els gairebé 100 mil quilòmetres de línies que Endesa té a Catalunya, i que equivaldrien a donar prop de 2,5 voltes al planeta.

Cap comentari:

Publica un comentari

Els comentaris es moderen tots.