8.4.19

Unió de Pagesos denuncia que les administracions no treballen adequadament per abordar la crisi dels cítrics

Després que Unió de Pagesos, conjuntament amb la Unió d'Unions, s'hagi reunit a Madrid amb la Direcció General de Produccions i Mercats Agraris del Ministeri d'Agricultura, el 3 d'abril, i amb el Departament d'Agricultura el 5 d'abril a Alcanar (Montsià), el sindicat constata que les administracions no estan posant sobre la taula mesures urgents per revertir i pal·liar la crisi per la qual passa el sector citrícola.

El Ministeri d'Agricultura està encallat en un Pla de mesures per al sector citrícola que ja va presentar el 7 de març i de les 16 mesures que planteja cap dona suport de manera immediata al citricultor per minimitzar els efectes de la crisi de preus.

El Ministeri d'Agricultura encara diu que en breu posarà en marxa mesures per les quals no cal determinar que hi ha una crisi de preus, com ara obtenir informació precisa del cens d'explotacions citrícoles i engegar una campanya de controls i inspeccions de de l'Agència d'Informació i Control Alimentari (AICA).

El Ministeri es planteja l'impuls de la Interprofessional però no aporta cap línia de finançament, per a una organització que fa molts anys que no ha fet cap campanya de promoció ni ha proporcionat informació o estudis per orientar la producció agroalimentària a les necessitats del mercat i les demandes dels consumidors.

D'altra banda, el 5 d'abril Unió de Pagesos va recordar al Departament d'Agricultura que, al marge de la crisi que ha viscut el sector aquesta campanya per l'entrada massiva de cítric, en gran mesura de Sud-àfrica i que ha comportant una caiguda de preus, el sector viu una crisi estructural que requereix de mesures com treballar la reconversió varietal, i facilitar les ajudes pertinents perquè els pagesos s'hi puguin acollir, la incorporació immediata dels cítrics als preus sectorials de referència de l'Observatori Agroalimentari de Preus, i la creació d'un grup de treball on debatre tots aquests temes. En aquest sentit, el Departament s'ha compromès que el 17 de maig constituirà el grup de treball.

Unió de Pagesos va impulsar el 14 de febrer passat una plataforma reivindicativa per revertir la crisi de preus del sector citrícola. El sindicat defensa, entre altres mesures i les esmentades més  amunt, la creació d'una circumscripció econòmica dels cítrics, conjuntament amb el País Valencià, com a eina per sortir endavant en cas de crisi de preus i facilitar el finançament als joves incorporats els últims cinc anys.

Cap comentari:

Publica un comentari

Els comentaris es moderen tots.