7.4.19

Josep Bayerri: L’ESTELADA LA PORTEM AL COR

Estarem dos mesos sense l'estelada de la plaça del Bimil·lenari. La Junta Electoral de Zona diu que l'estelada es partidista i que està a un espai public. Jo no crec que sigui partidista ni que estigui a un espai public, però aquesta Junta són tots molts savis, o s'ho creuen, i manen perquè el sistema els fa forts i els permet amenaçar. Han fet despenjar l'estelada a petició del PP que a Tortosa des del PHN és un partit cutre, desprestigiat i residual que no el volen escoltar ni els que foren els seus líders i fundadors durant molts anys, mentre els votants que tenia se'n van a escalfar-se a partits de la competència


L'estelada feia molt bonic a l'entrada de Tortosa. Enlairada, majestuosa, moguda pel vent tortosí, a la vora de l'arc de la història bimil·lenaria, mostrant amb orgull el sentiment de la gran majoria de tortosines i tortosins demostrat a les eleccions i al seu ajuntament. Els feixistes, vinguts de fora, van atacar-la, però el poble va tornar a aixecar-la. Ara el hereus del franquisme, d'aquí, han acudit a la Junta Electoral, segurs que aquesta vegada aconseguirien la seva retirada. Que hi farem, paciència. El procés és llarg. No s'ha de defallir. Democràticament som majoria i tenim la raó.


Quines son les opcions que es manifesten clarament sobiranistes per a les properes eleccions municipals?. Amb totes les particularitats que es vulgui per que, certament, tot no som iguals, son: JxCat, ERC, CUP i Primaries-Tortosa per la República. Quins es proclamen defensor de la Constitució espanyola contraris a la independència i alguns partidaris d'aplicar «in eternum» el 155?. Són: PP, C´s, Vox (si es que aconsegueix formar llista), i tot i que maquillant-ho també el PSOE. I..., Movem Tortosa?. No està gens clar; influenciat per ICV, no acaba de definir-se; no he llegit que siguin independentistes però tampoc es proclamen unionistes es a dir nacionalistes espanyols. Defensen un dret a decidir però sense explicar el que votarien si fos el cas; el que sempre ha fet el PSUC i les seves continuacions (avui ICV) des de que es va expulsar Joan Comorera el 1950 «si, però no», «no, però si»


Que aconsellaria votar?. Cadascun que faci el que vulgui però tal com estan les coses i a la vista de com han anat els darrers tres anys, suggeriria votar una opció sobiranista, tant a les eleccions generals, les europees o les municipals. Jo no se encara que faré, voldria poder votar un partit que sigui socialista i sobiranista com el que vaig endegar a les Terres de l'Ebre el 1972 aleshores amb el nom de MSC, després CSC, PSC-Congres i finalment PSC-PSOE, però actualment no hi ha cap partit que sigui socialista i independentista. Per tant votaré algú que estigui compromès amb la consecució de la República Catalana que es va plebiscitar l'1 d'Octubre. I així ho aconsellaré a tothom que m'ho pregunti. Mentre, demano a tots ells que no es facin la guerra. L'objectiu és comú: la independència. M'entristeix molt escoltar a alguns il·luminats, que diuen lluitar per la independència, cada setmana, en actes unitaris en defensa dels empresonats i exiliats, criticar contra els partits polítics que justament son els que tenen els seus dirigents a la presó. Com també m'entristeix que alguns polítics emmalaltits de narcisisme no dubten en desqualificar els seus propis partits o els dirigents per què les expectatives d'ocupar llocs elegibles a les llistes no han estat com volien i no han estat generosos per fer un pas al costat. Davant de tot això només una paraula: unitat. Unitat des la diversitat i la discrepància però mai des de la desqualificació. A l'hora de votar cal tenir-ho tot en compte. Més enllà de les persones considerar el que les candidatures representen.


Tranquils. El 27 de maig tornarem a penjar l'estelada a l'entrada de Tortosa i la pancarta al balcó de l'ajuntament, com jo ho faig al balcó de casa meva des de fa dos anys (per cert que els demano posin també llaços grocs a les seves finestres). Hi ho farem amb un ajuntament encara més sobiranista. Ara hi ha 13 regidors (Jxcat, ERC i CUP); més al menys un de Movem Tortosa. Els declaradament contraris són només els 4 del 155 (PSC i PP). Estic plenament convençut que guanyarem les eleccions generals a Catalunya i que a Tortosa pujarem a 15 o 16 regidors amb el meu vot i els de la gran majoria de tortosines i tortosins.


Ah¡ I a la Junta Electoral de Zona que Déu els empari.


Josep Bayerri Raga


Cap comentari:

Publica un comentari

Els comentaris es moderen tots.