26.3.19

Tortosa reviu el Setge del 1708 de la mà dels Miquelets

Text i fotografia: Irene López

Entre el 22 i el 24 de març, Tortosa ha recordat la Guerra de Successió amb la recreació històrica del grup dels Miquelets que, un any més, han fet viatjar la ciutadania al Setge de Tortosa del 1708.

La jornada, organitzada de manera conjunta entre l'Ajuntament de Tortosa i Els Amics dels Castells, es va iniciar divendres a la tarda amb la conferència "La poliorcètica a Catalunya, de la Guerra de Successió a la Guerra de Separació", del doctor en història militar, Francesc Xavier Hernàndez Cardona. La ponència es va celebrar a la Cripta de la Reparació i va tractar d'explicar quina era l'estratègia de defensa de les tropes austriacistes i borbòniques del segle XVIII, així com conèixer els plànols del replegament de les tropes i dels atacs del Setge tortosí o les defenses i paranys dels fortins, muralles i baluards de la ciutat en aquells temps.

I és que ens hem de situar a una Tortosa on encara no existien les Avançades de St. Joan tal i com avui i dia es coneixen, ja que el segon cos de fortificacions no s'havia construït. A més, l'únic fortí existent era el de Bonet, perquè tant Tenaces com Orleans estaven encara en construcció, segons sembla indicar-nos l'escassa cartografia del moment.

Però un dels moments més esperats de la jornada es va viure dissabte al migdia, quan els Miquelets van protagonitzar la batalla naval entre ambdós bàndols. A bord del llagut de Lo Sirgador van pujar els membres del regiment de la Diputació del General, mentre que a la riba del riu es van quedar els borbònics, que van acabar guanyant la batalla després del desembarcament frustrat dels austriacistes.

Dissabte a la tarda, a les Avançades de Sant Joan es va dur a terme el primer assalt amb cavalleria, pirotècnia i foc d'artilleria, metre que la batalla final amb totes les tropes no va celebrar-se fins diumenge al migdia, moment en què es produeix la capitulació definitiva dels Miquelets de la ciutat i aquesta passa en mans borbòniques.

La tarda de dissabte, els Miquelets també van anar a visitar la Festast on van ser rebuts per les autoritats de la ciutat que van passar revista a les tropes després de llegir el ban.

I és que al llarg d'aquests dies, la ciutadania també ha pogut gaudir de diverses visites guiades a les fortificacions de l'entorn i al Castell de la Suda, com és el cas de la visita a la Suda oculta, a càrrec de l'arquitecte, Dídac Gordillo, i el president dels Amics dels Castells, Jordi Mulet.

A més, els Miquelets també s'han establert, al llarg de tot el cap de setmana, en un campament a les mateixes Avançades en el qual han realitzat tallers per als més petits, tallers de forja i d'instrucció militar, a banda de fer la recreació de la vida quotidiana.

  

Cap comentari:

Publica un comentari

Els comentaris es moderen tots.