20.3.19

Re-públiques, una exposició amb un rerefons polític, aterra a Tortosa

Redacció i fotografia: Irene López

El passat 9 de març, l'Escola d'Art i Disseny de la Diputació de Tarragona a les Terres de l'Ebre va inaugurar l'exposició Re-públiques, de Joan Paton. Paton és un artista del territori l'obra del qual s'ha consagrat molt més a Tarragona que a la seva terra natal. Encara força desconegut entre la ciutadania tortosina, Paton comença a fer-se un lloc a partir d'avui, qui sap si amb les ganes de fer una mostra més gran en un futur.

La mostra no deixa ningú indiferent, atès que arriba en un moment d'alt voltatge polític que fa que, a dia d'avui, tingui una dimensió molt més gran. Re-públiques vol retre un homenatge al concepte al·legòric de la República tant espanyola com catalana, al mateix temps que vol recordar tots aquells morts a les cunetes durant la Guerra Civil que encara a dia d'avui segueixen sense ser identificats i buscats per milers de famílies a les fosses comunes descobertes.
El seu autor ens explica que tot va començar fa uns quants anys enrere mentre es banyava en una platja de les nostres terres. En sortir de l'aigua es va quedar estupefacte en descobrir al seu davant una pedra en forma de cap humà que el mirava de fit a fit. Diu que no ho va poder evitar i es va imaginar que era un dels soldats republicans morts en la Batalla de l'Ebre que era homenatjat per la mare naturalesa esculpint la seva efígie en una roca de la platja.
Va ser aleshores quan va decidir agafar aquella pedra i buscar-ne de semblants per totes les altres platges ebrenques, però també per zones de Castelló o Gandesa que van ser enclavaments destacats del conflicte.

La seva primera exposició va ser una mostra fotogràfica de gran format amb diferents imatges de les roques amb fragments del llibre "La República", de Plató. La segona mostra era amb les pedres com a escultures exposades i aquesta tercera arriba per aglutinar les altres dues i per créixer amb un nou treball que va una passa més enllà i tracta el concepte de "república" en uns moments com els actuals en què està tant a l'ordre del dia.

Paton obre l'exposició amb una impactant imatge de dos caps empresonats en una gàbia. Són el silenci dels republicans del passat o una al·lusió als actuals? L'itinerari continua i enmig d'ell, una aturada, una creu d'imatges amb els rostres de les pedres ens evoca a un homenatge als morts de les cunetes que mai van ser enterrats dignament i, al mateix temps, fa una crítica a l'església per haver consentit purgues per ideologia religiosa durant la guerra civil i el franquisme.
A l'exposició trobem també l'obra d'un artista convidat, Toni Alcàsser, que ens exposa "Cervall", una trampa per a caçar "pardals". No és una al·legoria a la caça, és també la metàfora a la crítica d'una societat sobreexposada a la política del "postureig" i del "simbolisme" on, segons l'autor, "ens trobem envoltats de pardals polítics".

I les repúbliques, sempre nascudes a les beceroles de la societat civil, sovint acaben frustrades per pecar de ser massa idíl·liques, massa superficials... N'és un exemple el quadre amb la bandera republicana espanyola que rau aturada en el passat i en el record de les memòries d'aquells que ho havien viscut. Un homenatge que es representa a la mostra acompanyant un pedestal amb un cap petrificat a sobre. Però el que rebla el clau és l'última de les peces: "República". Aquest és el mot que ho recull tot, les esperances i les frustracions, els rebels i els conformistes, el passat i el futur... Una última peça que ens toca de prop per fer una crítica a l'elit política dirigent i fer reflexionar el visitant sobre la proclamació de la república catalana del 27-O a través de diferents articles periodístics sobre el procés i sobre l'inici del judici d'aquest, que són els que acaben conformant la paraula "República".

La mostra es podrà visitar fins al 13 d'abril a l'Escola d'Art i Disseny de la Diputació de Tarragona a les Terres de l'Ebre.

Cap comentari:

Publica un comentari

Els comentaris es moderen tots.