6.3.19

L’Espai de la Jota obre les seves portes a Tortosa


Text i fotografia: Irene López i Favà 

Dissabte passat, el pavelló número 7 del Museu de Tortosa va obrir les portes del que serà el futur Centre d’Interpretació de la jota ebrenca. Conegut com l’Espai de la Jota, aquest nou equipament pretén convertir-se en centre de referència de la cultura tradicional i del folklore de les nostres terres mitjançant l’estudi de la jota ebrenca i dels principals grups del territori que s’han dedicat a la seva difusió, popularització i preservació, retent alhora un homenatge al grup més conegut de les Terres de l’Ebre, Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries. 

Aquest projecte es fruit d’una proposta d’Arturo Gaya, membre de Quico el Célio, que va dur a la regidoria de cultura perquè l’estudiessin i consideressin si podien tirar-la endavant. Va ser llavors quan des del Museu de Tortosa es va oferir la cessió d’aquest pavelló per realitzar una exposició permanent per reivindicar un fet tan distintiu de la nostra cultura, com ho és la jota. 

D’aquesta manera, l’espai expositiu compta amb una sèrie de nou plafons explicatius que són reaprofitats d’una exposició itinerant anterior, “Expo Jota”, que es va fer al 2012. Els plafons estan acompanyats d’una sèrie de vitrines on s’exposen antics instruments del grup de Quico el Célio, com és el cas d’una de les seves característiques ampolles d’Anís del Mono, un carrau que els regalà l’artista jesusenc Pepe Bort, o bé antics guitarrons de rondalles. En una altra vitrina 'hi pot trobar una sèrie de partitures, fotografies i un exemplar del llibre “Del folklore tortosí”, de Joan Moreira, que està signat per ell mateix. Tots aquests elements procedeixen d’una col·lecció privada dels Estats Units. També podem apreciar un altre espai dedicat a tots els premis que ha rebut Quico el Célio al llarg de la seva trajectòria, com és el cas del Premi Nacional de Cultura (2015), el Premi Joan Amades o diversos premis Enderrock. 

A la mostra no podia faltar “el racó del si no fos”, un petit homenatge a la tradicional cançó del grup 'Lo banc del si no fos', que homenatja les típiques xerrades de poble a l’aire lliure on tothom opina de tot i sempre tenen alguna que altra queixa al respecte, la qual acompanyen de l'expressió “si no fos...”. En aquest espai s’ha recreat el banc instal·lant les tres característiques cadires verdes que tant lligades van estar amb el grup en els seus dies. Però, de fet, al seu darrere encara hi ha un altre motiu, el d’homenatjar la qui fou la il·lustradora de capçalera de Quico el Célio, Gema Noguera, que va morir fa uns anys. 

Per últim, el centre d’interpretació comptarà amb un espai dedicat a una biblioteca i fonoteca amb els exemplars de tots aquells llibres que s’han dedicat al món de la jota i del folklore ebrenc, així com també amb els vinils, cassets i CD’s de tots els grups de jota. Tot aquest espai, però, encara no està finalitzat i es pretén que es pugui anar ampliant i disposi d’un centre específic per a investigadors, per al 2021, coincidint amb l’any en què Tortosa serà Capital de la Cultura Catalana. 

L’acte va comptar amb la presència de l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, que va explicar que “aquest és el resultat del projecte que ens va proposar Arturo Gaya i que vol potenciar el folklore i la cultura de casa nostra” tot citant una de les màximes de Moreira que deia que “pensem amb els tortosins que forjaren el nostre passat venerant les seves cendres [...] conjurant-nos com el que van ser: tortosins!”. 

Per la seva banda, el proposant del projecte, Arturo Gaya, va dir que “el folklore és l’expressió de la cultura d’un poble i no només ens permet conèixer com som, sinó que ens permet diferenciar com és la identitat d’un país” i que “hem de compartir, debatre i donar a conèixer aquest espai a tothom perquè sigui un punt de trobada per a la cultura i on l’estudi del folklore perduri per sempre”. Gaya va voler agrair també la total predisposició de la regidora de cultura, Dolors Queralt, així com de la directora del Museu, Mª José Bel, i del responsable del muntatge expositiu, Juanjo Forés. 

La mostra, de moment, es podrà visitar tots els dimecres al matí d’11 h a 14 h, tot i que també es permetrà reservar la sala per a visites concertades de grups i d’escolars.

Cap comentari:

Publica un comentari

Els comentaris es moderen tots.