27.3.19

La Festast tanca les seves portes amb un increment de les consumicions

Redacció i fotografia: Irene López

Del 23 al 25 de març, el pavelló firal de Tortosa ha acollit la VI edició de la Festast, la fira alimentària de les Terres de l'Ebre de caràcter bianual.

L'acte inaugural es va dur a terme per part del reconegut pastisser barceloní, Christian Escribà.

En els parlaments, el president de Fira Tortosa i regidor de fires, Emili Lehmann, ha destacat que "la Festast és una fira de referència al territori per l'oferta de serveis de qualitat que aporta a casa nostra" i que "cal intentar fer arribar els nostres productes no només a Catalunya, sinó també a l'exterior". Lehmann va puntualitzar també que "a través de les jornades de dilluns enfocades als professionals del sector, esperem que es puguin lligar operacions comercials beneficioses per al territori".

Per la seva banda, l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, va destacar que "la Festast va néixer per dinamitzar la nostra cuina i perquè la gent se'n fes ressò d'aquest fet" i s'ha mostrat satisfeta pel fet que "cada cop hi hagi més implicació entre els més joves pel món de la cuina i apostin pels productes de quilòmetre zero". Finalment, ha presentat l'inaugurador, tot dient que "Escribà és tot un referent per la gent més jove que el segueixen a través de les xarxes socials" i li ha volgut agrair que sigui "l'ambaixador de Tortosa arreu", ja que, Escribà té arrels familiars a la ciutat i sempre trobem present a les seves pastisseries de Barcelona el típic pastisset de Tortosa.

I és que, en aquest sentit s'ha volgut referir el mateix Christian Escribà en el seu discurs, tot explicant que "va ser gràcies a la meva besàvia, que era de la família Gala de Tortosa, que vaig poder descobrir el pastisset i, des d'aleshores sempre l'he tingut entre els meus productes destacats a les pastisseries". En el seu parlament, Escribà explicà que durant la mostra tindria l'oportunitat de participar d'un show-cooking amb el seu amic, Valero Munté, de Móra d'Ebre, a qui considera que "és un dels millors pastissers de casa nostra".

A més, ha puntualitzat que es mostra "satisfet de ser un referent entre els joves, perquè va ser de jove quan vaig descobrir que el meu hobby era precisament la meva feina".
Tot seguit, Christian Escribà, acompanyat de la resta d'autoritats, va visitar els 58 expositors participants en l'edició d'aquest any.

Dissabte a la tarda, la fira va comptar amb el show-cooking més esperat, "Pastisseria de fantasia", amb Valero Munté de la Pastisseria Valero de Móra d'Ebre i Christian Escribà que van fer un pastís gegant amb les lletres de Tortosa.

Més tard, també es va celebrar una masterclass de cocteleria amb representants de Harbour Gin, Cocteleria Blaumar, Glops Concept i la Destilería Joaquín Alonso de Grada, guardonada amb la medalla d'or mundial de cocteleria clàssica.

Al vespre, els Miquelets, que es trobaven a la ciutat en motiu de la recreació del Setge de Tortosa, van visitar la fira essent rebuts per les autoritats locals.
Diumenge, els amants de la cuina japonesa van poder gaudir de la ponència "Sushi Sashimi, l'art amb el tall en combinats de peixos" amb Héctor Ribeiro, xef del Restaurant Sukomi de Tortosa.

A més, els joves estudiants d'hoteleria de l'Institut Dertosa van fer aperitius amb productes de la terra i pastisseria d'alta cuina amb productes de KM0.

La tarda va iniciar-se amb un show-cooking de la mà d'Albert Guzmán, de Sant Carles de la Ràpita, que va preparar uns tasts exquisits amb arròs Montsià.

Però l'altre moment estrella de la mostra a ser l'anomenada "Tarda d'estrelles", en la qual van participar diversos xefs d'estrella Michelin.

El primer d'ells va ser Vicent Guimerà, xef del restaurant l'Antic Molí d'Ulldecona, que va aprofitar la jornada per presentar el seu llibre "La Galera i l'Antic Molí", un llibre de cuina específic en el qual el cuiner ens parla de la importància de la galera per a l'alta cuina i com aquesta, sovint, està infravalorada als restaurants de més nivell. Guimerà explicà que el dia de Sant Jordi tornarà a Tortosa, ja que estarà signant llibres a Vildrich per la tarda. Al seu torn, Guimerà va fer una demostració d'uns quants dels plats estrella del seu restaurant que després van poder-se tastar entre el públic assistent. Un d'ells, per exemple, es tractava d'una galera sencera flamejada i daurada esmicolada a encenalls que es podia menjar sencera perfectament.

El segon xef convidat va ser Jordi Llobet, del restaurant l'Ó, de Món Sant Benet, que va dur a la fira diferents propostes culinàries de productes naturals i frescos amb la creativitat característica del restaurant de Sant Fruitós del Bages.

I per últim, un dels clàssics, el xef del restaurant Les Moles, l'ulldeconenc Jeroni Castell, que va presentar tots els plats de la seva nova carta "Microclimax", del menú degustació del restaurant. Un menú que combinava productes ecològics del seu hort com el fonoll, la remolatxa o les olives, marisc variat com ortigues o cranc blau, productes del territori, com el safrà de El Perelló o les galeres i també càrnics, com la cabra hispànica.

Tot passejant per la fira, vàrem poder fer cap a l'estand d'una de les empreses amb més anys d'història de Tortosa. Estem parlant de Xocolates Creo, l'empresa familiar de xocolata a la pedra de Ferreries que encara, a dia d'avui, segueix elaborant la xocolata a l'estil tradicional i artesà.

El seu mestre xocolater, Xavi Benet, que participa a la Festast des dels seus inicis, ens explicà que enguany han vingut a la fira per tal de presentar la seva nova tauleta de xocolata, "La Lliura". Aquest nou producte pretén arribar als paladars més selectes, tot i que el seu preu és ben econòmic i per a totes les butxaques.

Benet ens explica que s'anomena així perquè han volgut recuperar les antigues mesures catalanes i la rajola de xocolata pesa una lliura, és a dir, 400 grams. No obstant això, la xocolata és molt més concentrada en cacau, un 13% més de cacau respecte als altres productes de Creo, i això fa que sigui més massissa. A més, el seu embolcall és una caixa de cartró, una altra novetat que trenca amb els clàssics embolcalls de paper, que permet conservar millor la xocolata. Diu el mateix Benet que, alhora, és un incentiu perquè "La Lliura" es converteixi en el producte de la casa més idoni per a regals.

Però és que Creo encara ha anat més enllà i ha sorprès tothom amb un altre producte d'aposta arriscada, la seva primera xocolata de garrofa. Fins ara, només s'ho havien reservat com un producte estrella per a la Fira de la Garrofa de Jesús, però després d'observar durant dos anys consecutius que el seu producte era ben valorat entre els seus clients habituals, s'han decidit a llençar-lo al mercat. Primerament només el podem trobar en format líquid a mode de batut, però l'obrador Creo -ha assegurat Benet- ja està treballant perquè en breu pugui comprar-se la tauleta.

I és que empreses tradicionals de casa nostra com Xocolates Creo, el Celler de Batea, les explotacions Marines del Fangar o la Cambra Arrossera del Montsià són l'estela dels petits comerciants que s'obren pas, de mica en mica, en aquest món de l'alimentació i la gastronomia.

En definitiva, una Festast de luxe que no podia acabar de millor manera que dedicant tot el seu últim dia a la Jornada Professional específica per als entesos del sector i que va aplegar diversos especialistes de la cuina d'arròs, atès que, l'edició d'enguany estava dedicada a la cuina d'arròs.

Alguns dels xefs que es van posar rere els fogons van ser el dues estrelles Michelin, Kiko Moya, del restaurant l'Escaleta, Joan Pons, del Restaurant Miami, o Eduard Xatruch, també amb dues estrelles Michelin, de Disfrutar Barcelona, entre d'altres.

En el marc de la cloenda de la mostra, el director de Fira Tortosa, Ramon Ferrando, va destacar que "tot i no disposar encara de les dades oficials exactes, podríem dir que les consumicions s'han situat al voltant de les 11.500, el que suposaria un 15% més que les de la passada edició de fa dos anys". Amb tot però, Ferrando ha reconegut que en aquesta edició han comptat amb menys expositors que en l'anterior i que això ha fet que la superfície expositiva fos una mica més reduïda, d'uns 3.800 m2, aproximadament.
I potser el més curiós de la Festast ha estat la marcada absència dels ja consolidats Premis Llorenç Torrado, que premien la qualitat a la cuina i que, fins ara, comptaven amb diverses categories. Segons ens ha avançat Ferrando, aquest fet es deu a una remodelació que s'està duent a terme per plantejar els premis amb un altre enfoc i fent canvis en les categories premiades. De fet, es preveu que properament s'informi del nou format que tindran els premis.

Cap comentari:

Publica un comentari

Els comentaris es moderen tots.