19.3.19

La crisi del sector citrícola arriba al cor d’Europa

 
L'impacte de l'acord comercial amb els països de l'Àfrica meridional sobre els productors de cítrics del país, amb conseqüències tant econòmiques com en l'àmbit fitosanitari, es va posar ahir sobre la taula de les institucions europees. Una delegació de representants del sector productor de cítrics d'Alcanar; l'alcalde del municipi, Joan Roig; el regidor d'Agricultura, Jordi Monfort; el president d'Esquerra Republicana a les Terres de l'Ebre, Alfons Montserrat i el senador Miquel Aubà entre altres, es van traslladar al Parlament Europeu per reivindicar que els productors locals puguen competir  en les mateixes condicions que els de països tercers.
 
"Reivindiquem el nostre dret a ser un poble pagès. Volem acabar amb la competència deslleial, per això, traslladem a Europa la situació de crisi que patim, perquè és a Europa on es va aprovar el tractat de lliure comerç que està perjudicant els nostres citricultors", va manifestar l'alcalde d'Alcanar.  La delegació ebrenca es van reunir amb el responsable tècnic de la direcció general d'Agricultura i Desenvolupament Rural de la Comissió Europea, Ricard Ramon Sumoy ; amb un dels membres de la comissió d'Agricultura, l'austríac Thomas Waitz, així com amb Jordi Sebastià, també de la comissió d'Agricultura i assessors del grup Aliança Lliure Europea (de la qual forma part ERC).
 
En totes les trobades, els representants canareus van exposar la seua disconformitat en l'acord comercial amb els països de l'Àfrica meridional perquè comporta un gran desavantatge competitiu pel sector citrícola mediterrani. Mitjançant aquest acord, les importacions de cítrics s'allarguen fins al mes de desembre, quan els camps ebrencs estan en plena producció, la qual cosa permet a les distribuïdores exercir una forta pressió a la baixa sobre els preus. Tot i que el tractat preveu una clàusula de salvaguarda per protegir els productors europeus, aquesta no s'ha activat.
 
"El govern espanyol no té interès en aplicar la clàusula de salvaguarda. En canvi, en casos similars d'altres productes agrícoles, el govern sí que l'ha activat", va explicar el senador Miquel Aubà.  El senador també va remarcar que per "falta de diàleg" per part de l'administració espanyola, s'han vist obligats a "anar a Europa a denunciar la situació".
 
Al marge de la crisi de preus per les importacions massives, els representants ebrencs van alertar la Comissió Europea del risc que comporta la no obligatorietat als tractaments en fred de  les importacions de l'Àfrica del Sud durant el seu transport. "Els productors mediterranis han d'aplicar els tractaments en fred quan exporten fora de la Unió Europea per tal de garantir la seguretat vegetal", va assenyalar el regidor d'Agricultura de l'Ajuntament d'Alcanar, Jordi Monfort.  Una de les conseqüències de no aplicar aquest tractament durant el transport és la introducció de plagues i, de fet, ja n'han aparegut de noves com el black spot, el trip de l'orquídia, el cotonet de la vall o noves varietats de mosca blanca.
 
A més, els citricultors ebrencs  no  disposen de matèries actives autoritzades a la UE per combatre aquestes plagues amb garanties, ja que el marc regulador de productes fitosanitaris és molt més restrictiu a Europa.   "El control, tant en l'origen com en el destí,  dels cítrics procedents de països tercers és imprescindible per garantir la seguretat alimentària dels consumidors i minimitzar el risc fitosanitari per als productors europeus", va cloure Roig.

Cap comentari:

Publica un comentari

Els comentaris es moderen tots.