1.3.19

Arrenca el I Fòrum Econòmic Tortosa – Terres de l’Ebre debatent entorn els reptes i les oportunitats del territori

Sota el lema "Economia amb denominació d'origen" ha arrencat avui el I Fòrum Econòmic Tortosa – Terres de l'Ebre, amb més d'un centenar de participants, que pretén situar les 4 comarques de l'Ebre en el mapa de l'èxit empresarial. La benvinguda ha anat a càrrec de les autoritats com Meritxell Roige, alcaldessa de Tortosa, José M. Chavarria, president de la Cambra de Comerç de Tortosa i Maria Matilde Villarroya, directora general d'Indústria de la Generalitat de Catalunya.

L'alcaldessa de Tortosa ha reivindicat el territori com a centre de debat econòmic i ha explicat que aquesta és una primera edició del Fòrum econòmic Tortosa – Terres de l'Ebre que "aspirem a repetir, establint un punt de referència i de trobada per contribuir a que el nostre territori sigui més competitiu i generi oportunitats per les empreses". A la vegada, ha aprofitat per reclamar les infraestructures necessàries per comunicar adientment el territori i ha reivindicat el projecte del Corredor Mediterrani. Alhora l'alcaldessa ha fet èmfasis en la necessitat de donar sortida i cultivar el talent del territori amb una aposta educativa de qualitat amb nous cursos universitaris i impulsant la Formació Professional.

Per la seva part, Chavarria ha coincidit amb l'alcaldessa en la necessitat de millorar les comunicacions del territori, i ha demanat potenciar el riu Ebre com a font d'ingressos. Alhora, el president de la Cambra de Comerç de Tortosa ha demanat que aquest I Fòrum Econòmic Tortosa – Terres de l'Ebre serveixi per valorar com cal el territori.

Finalment, la Directora General d'Indústria, Matilde Vilarroya ha fet èmfasis en el gran potencial de creixement d'un territori que compta amb un ric teixit empresarialamb molta capacitat per créixer, una gran oferta educativa, centres tecnològics i un important sol industrial. De fet, ha expressat que "ens trobem immersos en la 4a reclamació industrial i el nostre creixement ha de ser a través de la industria. A través del sector industrial podrem fer les polítiques socials que també ens calen".

La primera ponència del I Fòrum Econòmic Tortosa – Terres de l'Ebre, centrada en els reptes i oportunitats per les Terres de l'Ebre, ha anat a càrrec de Juan Antonio Duro, director de la Càtedra d'Economia Local i Regional de la URV i Olga Martin, presidenta de la Federació Europea de Ciència i tecnologia dels aliments. Els ponents han parlat de l'economia de les Terres de l'Ebre en el context actual i sobre el futur de la innovació agroalimentària.

Duro ha explicat que l'èxit i el creixement del territori, dependrà, en gran mesura, de si s'aconsegueix aguantar el nivell de creixement de població, vetllant alhora per l'excessiu envelliment, i ha ofert una visió optimista i esperançadora sobre les potencialitats de creixement de les comarques de les Terres de l'Ebre. Duro ha comentat que entre les fortaleses principals del territori s'hi troba la localització, el potencial del sector primari agroalimentari, la indústria, l'economia verda i el turisme, entre d'altres.

D'altra banda, Olga Martin ha fet èmfasis en la importància de la diferenciació per tenir èxit dins en el sector alimentari, i ha afirmat que "la competitivitat i la diferenciació vindran de la mà de la innovació, que és un tema comú a qualsevol sector però aporta un valor afegit especial en el sector de l'agroalimentació". Per altra banda, ha denunciat el greuge existent de malbaratament alimentari a tot Europa i ha explicat que avui en dia els factors ètics també són determinant com a elements diferencials que més valoren els consumidors.

El I Fòrum Econòmic Tortosa – Terres de l'Ebre es reprèn a les 11:30h amb una conferència sobre la situació econòmica actual a càrrec de Josep Maria Gay de Liébana, una taula rodona sobre alimentació, turisme, noves tecnologies i emprenedoria en clau femenina amb empresaris de la zona i una conferència d'habilitats directives ambCarlos Andreu.

Cap comentari:

Publica un comentari

Els comentaris es moderen tots.