20.2.19

Unió de Pagesos aconsegueix que el Pla d’arrencada per combatre la crisi de la fruita dolça es posi en marxa finalment

 

Unió de Pagesos celebra l'anunci i el compromís del Departament d'Agricultura per dur a terme un Pla d'arrencada per a la fruita de pinyol, previst en el Pla d'Acció de la Fruita dolça, així com la celeritat d'executar-lo, de manera que les arrencades que s'efectuïn des del juliol del 2018 fins al 15 de maig del 2019 seran objecte d'ajut per al qual hi ha previstos 10 milions d'euros, segons van explicar ahir els responsables del Departament en el marc de la Taula sectorial de la fruita dolça. Amb aquesta decisió el sindicat aconsegueix que es dugui a terme una de les seves propostes més reivindicades per fer front a la crisi del sector. En aquest sentit, el sindicat espera que el Departament compleixi amb la resta de mesures incloses en el Pla d'Acció, com la reconversió varietal, d'innovació, d'internacionalització i de millora de les dades actuals.

 

Unió de Pagesos va presentar el desembre de 2017 als grups de treball de la fruita dolça creats a través del Ministeri i del Departament d'Agricultura la proposta de fer servir els fons europeus que s'havien destinat a retirades extraordinàries de préssec i nectarina arran del veto rus per arrencar plantacions de fruita dolça, ja que era possible després d'una modificació del Reglament Europeu que regula l'Organització Comuna de Mercats de productes agraris. Unió de Pagesos considerava que la proposta era l'única mesura d'impacte a curt termini que es podia articular per ajudar a pal·liar el desajust estructural entre l'oferta i la demanda, causada per la pèrdua d'un mercat com el rus, consolidat i de 80 milions de quilos.

 

La proposta mai no va ser acceptada pel Ministeri d'Agricultura perquè no la volia defensar davant la Comissió Europea i perquè altres organitzacions agràries tampoc la van defensar. A Catalunya, es va incloure dins del Pla d'acció català, amb el suport de tots els membres. El Departament va traslladar la demanda a Madrid perquè, al seu torn, la traslladés a la Comissió Europea. Posteriorment, aquest organisme no la acceptar, i el Ministeri, després de comprometre's a assumir cinc dels 10 milions d'euros que costarà el Pla d'arrencada, se n'ha acabat desentenent, motiu pel qual el Departament ha comunicat que n'assumirà tot el cost.

Cap comentari:

Publica un comentari

Els comentaris es moderen tots.