24.2.19

El president Quim Torra inaugura la XXIV edició de la Fira de l’Oli i la III edició de la Fira de la Garrofa


Torra: "Ens cal un organisme similar a l'INCAVI per dignificar l'oli

Redacció i fotografia: Irene López
 
Jesús (Tortosa), Terres de l'Ebre, 24 de febrer de 2019. Jesús va rebre ahir la visita del president de la Generalitat, Quim Torra, amb motiu de la inauguració de la XXIV edició de la Fira de l'Oli i la III edició de la Fira de la Garrofa. Torra va ser rebut per les autoritats locals i comarcals al vestíbul de l'Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Jesús per passar després a signar el llibre d'honor del Saló Noble de l'EMD.

A continuació, es va inaugurar l'exposició de carraus i maquetes de molins d'oli de Pepe Bort, en la qual l'escultor lliurà un carrau emblemàtic del folklore del poble al cap de l'executiu. Després de la tradicional tallada de cinta, a la Pèrgola, es van desplaçar fins a l'escenari de la plaça de la Creu per dur a terme els parlaments inaugurals.

Per la seva banda, el president de l'EMD de Jesús, Víctor Ferrando, va explicar que "només des de la unitat es poden aconseguir els grans reptes com a poble" i que "al llarg dels 24 anys de la fira, l'oli ha avançat moltíssim", fent referència a l'èxit assolit amb l'espai de l'Àgora de l'Oli. Va afegir també que "cal continuar treballant conjuntament per aconseguir que un dia aquest or líquid que és l'oli sigui l'ambaixador de Catalunya al món".

En el seu torn, Torra va deixar clar que "és la cinquena vegada que visito les Terres de l'Ebre i us asseguro que aquí em sento com a casa perquè per a mi som al centre del sud del país" i que "ens cal un organisme similar a l'INCAVI per dignificar la cultura de l'oli en aquest país".

Enmig de crits per la llibertat, Torra va voler tenir un record per als presos polítics i exiliats tot dient que "el poble de Catalunya és jutjat per haver decidit en llibertat i ens estan jutjant a tots perquè es jutgen els drets a l'expressió, al vot o a l'autodeterminació". Va concloure el seu discurs dient que "estem acusant l'Estat d'aquest fake judici que és una farsa" i que "la resposta al resultat de les sentències d'aquest judici les haurà de donar tot el poble".

En finalitzar els parlaments, les pubilles i pubilletes de Jesús, juntament amb el president de l'EMD, Víctor Ferrando, van lliurar una insígnia del municipi, un morter d'allioli, un quadre amb l'escut de l'EMD, una ampolla de l'oli guanyador de concurs de la fira, un parell de llibres de Joan Cid i Mulet i de l'historiador Hilari Muñoz sobre les nostres terres, la camisa i el mocador típics de pagès al president de la Generalitat.

La Banda Juvenil de l'Escola de Música Manel Martínez i Solà va ser l'encarregada de cloure la visita amb la interpretació de 'Lo Carrilet' i l'Himne Nacional de Catalunya.

El mateix dia es va celebrar la XXIV Trobada de Grallers i Dolçainers del Països Catalans, que es van concentrar a l'edifici de l'Escola de Música i van desfilar per la fira i a les 20.00 h es va fer l'entrega de premis del XIX Concurs de Pintura del Poble de Jesús.

Al llarg de tot el cap de setmana es pot visitar la fira que compta amb diferents activitats com el Concurs de Mestres del Morter, el XXI Concurs d'Allioli, el XXIV Concurs de Plegadors d'Olives Manuals o el XX Concurs de Llançadors de Pinyols d'Olives.

En el marc de la fira, els visitants també poden gaudir de nou de la ruta de tapes de Jesús, en la qual participen els diferents bars i restaurants del poble; de les retransmissions de cuina en directe; del lliurament del pes en oli, o d'una novetat d'enguany, la visita teatralitzada al molí de la Cecília.

Però el que no podia faltar en aquesta edició és l'Àgora de l'Oli – Espai Gourmet de les Terres de l'Ebre, que organitzen per cinquè any consecutiu els empresaris del sector.

Pel que fa al Concurs de Tasts d'Olis, el guanyador ha estat l'oli d'oliva verge extra ecològic Montsagre Selecció Familiar Picual.

Des de l'EMD de Jesús s'espera que en properes edicions se segueixi treballant per promocionar el sector agroalimentari i l'oli de les Terres de l'Ebre i es pugui seguir comptant amb la col·laboració del teixit associatiu jesusenc que fan possible la fira.

Cap comentari:

Publica un comentari

Els comentaris es moderen tots.