17.2.19

“Cos social [Lliçó d’anatomia]” de Joan Morey enceta el programa d’activitats de Lo Pati 2019

La construcció social del cos humà en la cultura contemporània occidental i la seua expressió culminant que seria la performance artística a través del cos, és la reflexió que proposa Joan Morey (Mallorca, 1972) en Cos social [Lliço d'anatomia], el projecte guanyador de la tercera Edició del Premi de Videocreació, coproduït entre la Xarxa de Centres d'Arts Visuals de Catalunya, l'Arts Santa Mònica, el Departament de Cultura i LOOP Barcelona.

La proposta de Morey, que es va inaugurar ahir al vespre, s'inspira en les lliçons d'anatomia de la pintura del Renaixement i el barroc per analitzar la gramàtica de la perfomance i ho fa a través de la vídeo-creació recreant en format audiovisual el que seria una d'aquelles lliçons sobre anatomia humana. L'artista crea i filma una performance a partir d'un model real a qui col·loca damunt d'una taula de dissecció envoltat de presumptes metges i estudiants que l'analitzen de fora cap a dins. Els altres protagonistes d'aquesta perfomance són la càmera que filma l'acció i l'escenari on es desenvolupa tot: la Sala Gimbernat de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya, una sala dedicada a l'estudi quirúrgic des de l'any 1762 a Barcelona i que està considerada una de les instal·lacions més ben conservades d'Europa. Morey dota aquesta gravació d'efectes tridimensionals a través dels altres elements que integren l'exposició, des del propi espai on es projecta el vídeo, emmarcat amb cortines de cotó blanc, fins a taules de dissecció o la maqueta de l'amfiteatre on es desenvolupa l'acció.

L'individu com a instrument social, el cos esdevingut objecte i el lloc que ocupa al món, els efectes del poder sobre l'home o els efectes dels afectes sobre el cos, així com la manipulació de la imatge són altres dels terrenys pantanosos per on s'escola Morey en aquesta mostra trencadora.

La inauguració es va fer ahir al vespre i va comptar amb la presència de l'alcalde d'Amposta, Adam Tomàs; i la directora de Lo Pati, Aida Boix. El públic assistent va poder comptar amb una visita guiada a càrrec de l'artista.

Cap comentari:

Publica un comentari

Els comentaris es moderen tots.