28.2.19

Amposta i Tortosa celebren el Dia de la Llengua Materna

El 27 de febrer de 2019 van tindre lloc a la Biblioteca Marcel·lí Domingo (BMD) els actes commemoratius del Dia Internacional de la Llengua Materna a Tortosa, amb l'objectiu de posar en valor la diversitat lingüística, llançar un missatge de respecte vers les llengües d'arreu del món i evidenciar la diversitat lingüística existent a la ciutat i al territori.

Les intervencions en diferents llengües d'arreu del món per part de l'alumnat dels cursos de català per a adults del Centre de Normalització Lingüística de les Terres de l'Ebre (CNLTE), del Voluntariat per la llengua i dels participants als clubs de lectura i conversa de la BMD van ser el punt culminant de l'acte, dedicat en aquesta ocasió al 35è aniversari de la mort de l'escriptor rapitenc Sebastià Juan Arbó i al centenari del poeta Joan Brossa. L'alumnat que va participar a l'acte va traduir i llegir en les seues respectives llengües textos del novel·lista ebrenc Sebastià Juan Arbó, inspirats en una paraula catalana utilitzada per l'escriptor.

L'invitat d'honor de la jornada va ser Eduard Sánchez, nebot i gran divulgador de la vida i l'obra de de Juan Arbó. Durant l'acte també hi va haver espai per a recordar el centenari del poeta català Joan Brossa, que disposa de dos obres (poemes visuals) instal·lades a les Terres de l'Ebre, concretament al Poble Vell de Corbera d'Ebre. Ricardo Gascon, del col·lectiu cultural Di-Llums d'Arts al Forn, de Tortosa, va llegir un fragment del manifest del Dia Internacional i el cantautor ampostí Noel Luna va ser l'encarregat de l'apartat musical de la celebració. La commemoració es va tancar  amb el tradicional brindis per les llengües del món acompanyat de coca de la Serra d'Almos. L'acte va aplegar una vuitantena de persones.

El Dia Internacional de la Llengua Materna és una iniciativa de la UNESCO que se celebra anualment el 21 de febrer, si bé enguany la commemoració a Tortosa es va traslladar al dia 27 per motius d'agenda. L'organització va anar a càrrec de la BMD, l'Ajuntament de Tortosa, el CNLTE, Òmnium Cultural i l'associació UNESCO Tortosa, amb la col·laboració del Pla educatiu d'entorn del Departament d'Ensenyament de la Generalitat i Atzavara Arrels.

La celebració del Dia de la Llengua Materna a la ciutat d'Amposta va comptar amb la intervenció de deu alumnes del nivell Inicial dels cursos de català del Centre de Normalització Lingüística de les Terres de l'Ebre.

Els alumnes van posar el seu granet d'arena amb diferents intervencions culturals, com lectura de poemes, cançons, curiositats del país d'origen i la interpretació d'un poema musicat. Aquestes intervencions es van fer amb la llengua materna de cada participant i van ser en castellà, guaraní, urdú, anglès, portuguès i àrab.

La tècnica de normalització lingüística del Servei Comarcal de Català del Montsià , Isabel Obradós, va explicar les línies de treball del Servei i el programa de Voluntariat per la llengua.

A l'acte, celebrat a la Biblioteca Sebastià Juan Arbó, van assistir un centenar de persones i es va cloure amb un berenar de germanor.

Cap comentari:

Publica un comentari

Els comentaris es moderen tots.