25.1.19

Unió de Pagesos promou un manifest contra l'abocador de Riba-roja d'Ebre i en defensa del territori

El consell nacional d'Unió de Pagesos, reunit ahir a Barcelona, es va manifestar contra la posada en funcionament de l'abocador de residus industrials de Riba-roja d'Ebre (Ribera d'Ebre). Unió de Pagesos defensa un model de gestió de residus on cada comarca o grup de comarques gestioni els residus que generen, d'acord amb el principi de proximitat previst en el Programa general de prevenció i gestió de residus i recursos de Catalunya (PRECAT20). L'aplicació d'aquest principi pot augmentar l'eficiència de la gestió, tant en termes econòmics com ambientals i permet reduir el transport de residus i, per tant, els seus impactes.

El sindicat recorda l'experiència de l'abocador actual de Tivissa (Ribera d'Ebre), a la comarca, on es reben residus industrials de tot Catalunya. Aquest abocador que, inicialment, havia de ser un abocador comarcal de residus urbans de la Ribera d'Ebre, la Terra Alta i el Priorat, s'ha convertit en un dipòsit controlat, on arriben residus de tot Catalunya i de la resta de l'Estat.

Unió de Pagesos adverteix que la instal·lació d'aquest macroabocador posarà més difícil que els municipis del nord de la comarca puguin integrar-se a la declaració de les Terres de l'Ebre com a Reserva de la Biosfera per la UNESCO, de la qual en van quedar exclosos. Els municipis del nord poden participar d'aquesta visió de la riquesa paisatgística,  els ecosistemes i el model de conservació de la biodiversitat.

 

Així, Unió de Pagesos aposta per un desenvolupament sostenible, que potenciï el valor afegit de les produccions agràries del territori. Remarca les funcions de l'agricultura com a proveïdora d'aliments, conservadora dels recursos naturals i el manteniment del paisatge agrari i rural. També compleix amb una ocupació equilibrada del territori i fa de motor econòmic generador de molts llocs de treball.

 

En qualsevol cas, el sindicat considera que és un error basar el desenvolupament industrial de la comarca de la Ribera d'Ebre en la creació de macroabocadors.

El sindicat promourà un manifest amb els agents del sector de la fruita dolça, el vi i l'oli, com la DOQ Priorat, la DO Montsant, la DO Terra Alta, la DOP Siurana i la DOP Terra Alta per involucrar-los en la lluita en contra d'aquesta infraestructura.

Cap comentari:

Publica un comentari

Els comentaris es moderen tots.