31.1.19

Unió de Pagesos aconsegueix que el Departament concreti mesures extraordinàries per al sector de l'avellana en el termini d'un mes


Davant de la situació d'excepcionalitat per la qual passa el sector català de l'avellana, aquest matí el responsable nacional de la Fruita Seca d'Unió de Pagesos, Rafel Español, ha participat a la reunió bilateral del sindicat amb el Departament d'Agricultura, després de la mobilització d'ahir per reclamar respostes. Amb presència de la consellera, s'han abordat, entre d'altres temes, les demandes que Unió de Pagesos ja va plantejar al setembre per al sector de l'avellana. Tot plegat, per intentar superar la campanya d'enguany, amb només una producció d'un 30 % de la collita mitjana, com a conseqüència de les fortes ventades d'inici d'abril i de les pluges de la tardor, un escenari agreujat per la davallada del preu internacional de l'avellana a causa de la devaluació de la moneda turca.

En la reunió s'ha acordat intensificar el treball conjunt entre sindicat i Departament perquè en el termini d'un mes els productors d'avellana de casa nostra disposin de les mesures necessàries per superar la situació d'excepcionalitat per la qual passen. Entre les propostes que el sindicat té damunt de la taula destaquen les que tenen a veure amb la necessitat de facilitar el finançament perquè la pagesia professional, en especial els joves, pugui adquirir liquiditat, per exemple, a través de concessió de crèdits a interès 0 a l'Institut Català de Finances. A més, per als joves incorporats a través del conreu d'avellaner, Unió de Pagesos també demana mesures concretes suplementàries.

Unió de Pagesos també ha aconseguit el compromís del Departament d'Agricultura per traslladar a l'Estat les seves propostes i fer front comú per aconseguir el màxim suport en demandes com la recuperació de l'ajut d'Estat de 120 €/ha complementat amb un ajut de mínimis de 280 €/ha durant tres anys, l'adequació dels mòduls de l'IRPF de l'exercici 2018 tenint en compte la reducció de la producció com a conseqüència de les adversitats climàtiques, o l'establiment d'un ajornament extraordinari del pagament de les quotes de la Seguretat Social.

Per altra banda, el sindicat considera que cal treballar per la transparència en l'establiment dels preus de referència de l'avellana que estableix la Llotja de Reus, i la necessitat que l'Administració es valgui de les dades objectives que proporciona l'Observatori de Preus de la Fruita Seca per actuar proactivament davant de possibles pràctiques comercials deslleials, si bé valora els petits passos que s'estan iniciant per millorar la promoció de l'avellana i la predisposició per crear la Circumscripció Econòmica de l'Avellana

Per acabar, Unió de Pagesos considera que sense ajudes i crèdits per superar els propers tres anys el futur del sector queda en entredit. Els arbres afectats per qüestions meteorològiques tarden un parell d'anys a remuntar i és per aquest motiu que es demanen mesures per a tres anys.

Unió de Pagesos convoca una nova Assemblea de l'avellana el dijous 7 de febrer a les 20 h a la Defensa Agrària de la Selva del Camp (Av. Joan Puig i Ferreter, 2) per tal d'exposar al conjunt dels productors d'avellana la resposta de la Conselleria d'Agricultura respecte de les propostes d'Unió de Pagesos i debatre sobre els propers passos que cal empendre.

Cap comentari:

Publica un comentari

Els comentaris es moderen tots.