3.1.19

Declaracions del president Torra a Batea: "La lluita contra el feixisme i la ultradreta és indestriable de la lluita per la llibertat de Catalunya"

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha afirmat avui que "la lluita contra el feixisme i la ultradreta és indestriable de la lluita per la llibertat de Catalunya". I ha fet notar que "els drets civils, socials, humans i el dret a l'autodeterminació de Catalunya són un tot que va junt i no podem destriar una cosa de l'altra". En aquesta mateixa línia, ha dit que el Govern es mostra "absolutament solidari i concernit per aquest augment de l'extrema dreta a l'estat espanyol" i ha afegit que "sempre ens preocupa qualsevol repunt del feixisme, a qualsevol lloc d'Europa".
 
El cap de l'Executiu ha fet aquestes declaracions des de Batea, on ha inaugurat les obres d'ampliació del Celler Cooperativa Agrícola, en el marc de la visita que fa avui a les Terres de l'Ebre. A preguntes dels mitjans, el president s'ha referit a la propera reunió amb el Govern de Pedro Sánchez, de la qual espera "que el diàleg sigui real, creïble, valent, que anem molt més enllà de reunir-nos per parlar". Quim Torra ha expressat la seva voluntat de "seguir aterrant al diàleg amb temes concrets" i ha posat en relleu que "nosaltres a cada reunió hem anat sempre amb papers i amb documents i propostes concretes", mentre que "per part del govern espanyol mai han aportat res sobre la taula".
 
En aquesta línia, Quim Torra s'ha referit als documents que està preparant el Govern de la Generalitat de cara a la reunió i ha dit que "s'estan perfilant en base al document de 21 punts" que li va lliurar el 20 de desembre, que s'agrupen en "tres grans conceptes: desfranquització d'Espanya i aïllament de l'extrema dreta, regeneració democràtica i exercici del dret a l'autodeterminació".
 
 
Els pressupostos més socials
 
El president també s'ha referit a unes declaracions del primer secretari del PSC, Miquel Iceta, en què vinculava el suport als pressupostos de la Generalitat al del PDeCAT i ERC als comptes de l'estat. Ha dit que "és una llàstima que el PSC no doni suport als pressupostos de Catalunya, perquè són els més socials de tots els que s'han presentat i responen al que considerem que és el motor de canvi del país, que són els drets socials". També ha recordat que en el proper Consell Executiu es presentarà el projecte de llei Òmnibus per recuperar totes les lleis suspeses pel TC.
 
Respecte al suport als pressupostos de l'estat, ha preguntat: "Han sortit els presos polítics de la presó? Han tornat els exiliats? Ha fet el president Sánchez cap moviment sobre l'exercici del dret a l'autodeterminació de Catalunya? Crec que les respostes són no i, per tant, la nostra resposta als pressupostos d'Espanya segueix sent no".
 
 
Condol per la mort de Ramon Folch i Camarasa

D'altra banda, Quim Torra ha lamentat la mort de Ramon Folch i Camarasa, de qui ha dit que va ser un escriptor i traductor "notabilíssim", que va guanyar els premis més importants de la literatura catalana. També ha assenyalat que va ser un "traductor excel·lent", d'obres com Homenatge a Catalunya, Un món feliç o Retorn a Brideshead. L'ha definit com "un home amb una gran humanitat i un sentit de l'humor excel·lent" i ha recordat que el va conèixer personalment i hi van parlar en vàries ocasions. "En tinc un record molt entranyable", ha manifestat, i ha tingut paraules de condol i d'acompanyament per la seva família.

Foto: Andreu Puig  

Cap comentari:

Publica un comentari

Els comentaris es moderen tots.