20.1.19

Cuevillas i Pina imparteixen una lliçó magistral de justícia a Tortosa

Redacció i fotografia: Irene López  

L'advocat del president Carles Puigdemont, Jaume Alonso – Cuevillas, i l'advocat de Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull, Jordi Pina, van protagonitzar un debat sobre la justícia a l'Estat espanyol i els presos polítics, a l'Auditori Felip Pedrell de Tortosa.


L'acte, organitzat per l'ANC, es va celebrar setmanes abans que s'iniciï el judici pel cas de l'1-O. Presentat per Pep Fort, membre del Secretariat Nacional de l'ANC, el debat s'inicià amb la demanda unànime d'unitat a tots els partits polítics independentistes.


El primer a intervenir va ser Jordi Pina, que va voler destacar que "estem passant una etapa molt trista perquè no trobem explicació per les detencions dels nostres consellers i líders de les organitzacions independentistes pel fet d'haver fet una protesta legítima en un país pretesament democràtic" i que "un únic dia de sentència serà una injustícia perquè són innocents". Fent un especial esment al fet que "al llarg d'aquest temps he pogut conèixer gent com nosaltres, gent normal amb famílies normals a qui erròniament idealitzem i posem sobre un pedestal, els polítics".


Pina va explicar també algunes situacions personals dels diferents líders polítics empresonats, com la conversa amb el pare de Turull en què aquest li digué que n'estava molt orgullós de tot el que havia fet el seu fill o el dia que Rull va poder sortir de la presó per fer la campanya electoral i va dir que "no suportava sortir en llibertat i veure com al seu darrere es tancava la porta i tots els seus companys es quedaven a dins".


Tot i que, si alguna va suposar un impacte major entre els assistents, aquesta va ser l'anècdota del pollastre. En la qual, Pina, explicà que un dia que tenia vis-a-vis a Madrid amb l'exconseller Rull, aquest va voler acabar la visita abans d'hora perquè aquell era l'únic dia que a la presó menjarien un plat calent i els servien pollastre i no volia quedar-s'hi sense. En aquest punt, Pina, va convidar el públic a reflexionar sobre quants cops desestimem el valor de les coses comunes del dia a dia que ens envolten i no ens adonem de com d'importants poden arribar a ser fins que no les tenim o es converteixen amb una excepcionalitat.


Per la seva banda, l'advocat de Puigdemont, Jaume Alonso – Cuevillas, va deixar clar que "ens esperen uns judicis llarguíssims i duríssims, però nosaltres volem acusar aquest Estat de demofòbic". Cuevillas va reconèixer que pel que més temen els presos polítics en aquests moments és el trasllat entre presons perquè creuen que tornaran a ser molt virulents.


També va voler agrair la tasca de l'ANC amb la campanya "Make a move!" per protagonitzar un ressò internacional al judici que, com va anunciar, pretén que finalitzi el 14 d'abril, dia de la República.


En prèvies declaracions a la premsa, Cuevillas va exposar que "el judici no s'iniciarà probablement fins al 5 de febrer" i que "estarem al davant d'una sentència injusta perquè no hi ha hagut cap delicte de rebel·lió, ni sedició, ni malversació i, per això, volem demostrar a Europa que som pacífics i que la força de tot un poble és imparable". Tot afegint que "estem al davant d'un judici polític amb una instrucció plena d'irregularitats, unes peticions de pena injustificades i amb una tergiversació dels fets aplicables" que fa que tinguin les esperances dipositades a Europa, tot i que, afirma que "som conscients que una resposta del Tribunal d'Estrasburg arribarà massa tard".


Cuevillas també va ironitzar sobre el fet que el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, hagi tingut tan poc suport a l'Eurocambra i que els únics assistents fossin aquells que condemnen el fet que hi hagi presos polítics a Espanya en ple segle XXI. Així com també va aprofitar la jornada per acusar el tinent coronel Daniel Baena ('Tàcito' a Twitter) de ser el capitost dels atestats titulats "sobre la violència de l'1-O" en els quals presenta un escenari dantesc durant l'1-O per acusar els votants independentistes. Per contrarestar aquesta informació –va explicar Cuevillas- presentaran més de vuit hores de gravació específiques sobre les agressions de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional als ciutadans durant les càrregues policials de l'1-O.


Finalment, per part de l'ANC es va demanar als assistents que evitin caure en provocacions i paranys que es puguin fer des de l'Estat espanyol, tot posant el punt final de l'acte amb la interpretació del cant de Els Segadors i la gravació d'un vídeo de record per al president Puigdemont, per part del seu advocat.

Redacció i fotografia: Irene López

1 comentari:

Els comentaris es moderen tots.