14.1.19

“A les fosques”, el documental de la guerra civil, s’estrena a Tortosa

Una producció de Terra Enllà i Bluverd Comunicació sobre els bombardeigs a Tortosa entre el 1937 i el 1938

Redacció i fotografia: Irene López
 

Ahir a la tarda es va estrenar a l'Auditori Felip Pedrell de Tortosa el documental "A les fosques: La memòria de la Tortosa bombardejada".

El documental es presenta 80 anys després de la fi dels bombardeigs a la ciutat, de la mà de l'empresa turística especialitzada en rutes de la Batalla de l'Ebre, Terra Enllà, i de l'empresa Bluverd Comunicació.

"A les fosques" mostra el recull de les vivències personals de diversos testimonis que van veure amb els seus ulls el relat cruel d'una guerra que va devastar al complet les seves cases i, amb elles, tota la seva ciutat. Barris destruïts, ciutadans exiliats per les muntanyes i als refugis antiaeris, fam, pobresa, malalties... són alguns dels fets que s'expliquen en aquest colpidor reportatge històric que pretén anar més enllà del que sempre s'ha explicat per reivindicar el valor i la importància de la recuperació i la difusió de la memòria històrica en els nostres temps. A més, té com a catalitzador de tot plegat convertir-se en un documental referent tant per les generacions que ho van viure amb la seva pròpia pell, com aquells que són més joves i encara desconeixen una bona part del que fou el passat dels seus familiars més propers.

En acabar l'acte, l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, acompanyada pels autors del documental, Oriol Gracià, Andreu Caralt, Maite Hernández i Esther Benet, va agrair la important tasca que han fet "compartint les veus de les persones que ho van viure de prop i fent-nos recordar que en les guerres no guanya mai ningú". En aquest sentit, va afegir també que cal reconèixer els 1000 tortosins que van morir durant la Guerra Civil, en especial el Divendres Sant, i tots els supervivents.

El documental es va presentar per primer cop el 7 d'octubre a l'Observatori de l'Ebre, en el marc del Festival Front, la Mostra Internacional de Cinema de Conflicte i Pau i alguns dels testimonis que van participar per fer-lo possible són: Mª Cinta Llasat, Pilar Grego, Jordi i Cinta Duran, Jordi Mayor o Tomàs Carod, entre d'altres.

Cap comentari:

Publica un comentari

Els comentaris es moderen tots.