20.12.18

Unió de Pagesos dona suport a un Pla d’arrencada de fruita dolça a Catalunya anunciat pel Departament, tal com ha reclamat el sindicat fa més d’un any, per combatre la crisi del sector


 

Unió de Pagesos dona suport a l'anunci del Departament d'Agricultura d'articular un Pla d'arrencada a Catalunya, a través d'un ajut de minimis, amb cofinançament estatal, per poder retirar entre l'hivern del 2018/19 i el del 2019/20 2.000 hectàrees de préssecs i nectarines de la producció, com van explicar els responsables d'Agricultura en el marc de la Taula sectorial de la Fruita Dolça el 18 de desembre. El sindicat havia reclamat un Pla d'arrencada estatal des de fa més d'un any, tot i que la Comissió Europea l'ha desestimat, segons van donar a conèixer els responsables del Departament.

 

En el marc de la Taula sectorial, el sindicat va proposar a l'Administració catalana que es posés d'acord amb la seva homòloga de l'Aragó per tal que també s'articuli un Pla d'arrencada en aquest territori, atès que la situació de crisi estructural en préssec i nectarina la comparteix tota la zona fructícola de la vall de l'Ebre, sobretot Catalunya i Aragó. Ambdós territoris comparteixen els períodes de major recol·lecció i comercialització (juliol i agost), en els quals es troben, anualment, pics de producció amb dificultats de comercialització. Per a Unió de Pagesos, el més raonable és aplicar un Pla d'arrencada de 2.000 hectàrees a Catalunya, i el seu equivalent, també a l'Aragó.

 

Finalment, el sindicat va fer una valoració positiva de l'anunci de la publicació dels preus de l'Observatori de preus de referència en pera i poma. Unió de Pagesos sempre ha defensat disposar d'un sistema de captació de preus de referència vàlid estadísticament per donar transparència al sector. En aquest sentit, considera que un dels motius de la sentència negativa a la demanda presentada per Fruits de Ponent contra la Comissió Europea per la crisi de preus de la fruita del 2014, ha estat les dades dels preus que l'Estat va traslladar a la Comissió el juliol de 2014 i que no mostraven la realitat del sector, que ja estava en una situació de crisi greu abans de l'anunci del veto rus.  

Cap comentari:

Publica un comentari

Els comentaris es moderen tots.