21.12.18

L’Ajuntament de la Galera, rep una menció especial del Premi Nacional d’Artesania 2017

El president de la Generalitat, Quim Torra, acompanyat de la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, va lliurar, el passat dimecres 19 de desembre, al Palau de la Generalitat els Premis Nacionals d'Artesania de la Generalitat de Catalunya 2018, que reconeixen aquells artesans, entitats i empreses que han excel·lit en la seva obra i trajectòria i han aportat elements d'innovació i prestigi en el sector. També es van lliurar els guardons dels Premis Nacionals i Diplomes dels mestres artesans reconeguts en l'edició de 2017.

Des de l'Ajuntament de la Galera es va proposar Terracota Centre d'Interpretació de la Terrissa de la Galera, com a candidat al Premis Nacionals d'Artesania, modalitat Prestigia, en dues ocasions, la darrera l'any 2016, perquè des de l'any 2004, moment de la seva creació, treballa de manera ininterrompuda per donar a conèixer, posar en valor, conservar i difondre l'ofici artesà terrisser (canterer a la Galera i a les Terres de l'Ebre) present al municipi des del segle XVIII amb un moment de determinat d'esplendor amb cinc o sis obradors en actiu i l'actualitat vigent a través a d'un de sol. Des d'aquest centre es treballa per difondre aquest ric ofici artesà ancestral i sobretot per la seva perdurabilitat. El centre representa alhora un mitjà dinàmic per a la projecció i desenvolupament sociocultural de la població, ja que també col·labora en l'organització de la Fira de la Terrissa, organitza el Premi Biennal de Ceràmica i Terrissa Vila de la Galera, disposa d'un espai dedicat a exposicions temporals que li permet oferir una exposició d'una disciplina artística diferent (pintura, ceràmica artística, escultura, fotografia, gravat, etc. ) cada mes o mes i mig i col·labora en l'organització d'altres esdeveniments relacionats amb la terrissa com ara la Trobada de poesia i terrissa, cursos puntuals, etc.


La Galera fou declarada ja Punt d'Interès Artesanal, i, abans al 2003 i al 2011: Joan Cortiella Martí i Joan Cortiella Galera, els dos únics terrissers en actiu a la Galera (el primer a l'actualitat jubilat) hereus directes dels que han estat treballant de manera ininterrompuda al municipi des del segle XVIII, van obtenir el màxim guardó que atorga la Generalitat de Catalunya a un artesà: Mestre Artesà terrisser. Tots aquests reconeixements van ser molt importants però argumentaven que si s'afegís el Premi Nacional d'Artesania seria encara motiu de més prestigi i fer-nos molt més visibles encara. Consideràvem que després de la nostra tasca continuada de difusió, posada en valor i preservació del patrimoni terrisser de la Galera érem uns candidats perfectes per a obtenir aquest guardó.


A banda d'obtenir o no aquest reconeixement, Terracota, Centre d'Interpretació de la Terrissa de la Galera, afirmàvem, continuaria treballant per donar a conèixer l'ofici de terrisser, perquè aquest es mantingui viu, per intentar donar-li una continuïtat, per transmetre les bondats d'un ofici artesà com aquest on el temps invertit no compta el que compta és l'excel·lència i per transmetre, també, la majestuositat, la bellesa i l'enigma que envolten a les peces elaborades pels terrissers de la Galera, perquè porten implícita una informació, un saber fer i els substrats d'una cultura que ha desaparegut i no tornarà però que cal preservar i transmetre.


Finalment al juliol se'ns anunciava que l'Ajuntament de la Galera havia obtingut una "menció especial per l'esforç que suposa per a un municipi tan petit la creació i manteniment del Centre d'Interpretació de la Terrissa de la Galera, així com per la l'organització de la Fira de la Fira i el Premi Biennal de Ceràmica i Terrissa".

Aquest reconeixement era de l'edició del passat any 2017 però degut a la convulsa situació política que estava vivint Catalunya, el guardó no es va lliurar fins aquest any 2018. L'alcalde de l'Ajuntament de la Galera Sr. Ramon Muñoz, va recollir el Premi el passat 19 de desembre de la mà del President de la Generalitat el Molt Honorable Quim Torra.

L'obtenció d'aquest guardó ha estat tot un orgull i un reconeixement a una tasca be feta i ens encoratja a realitzar un esforç més gran, si cap, per continuar amb la difusió, posada en valor i preservació del patrimoni terrisser de la Galera.

Cap comentari:

Publica un comentari

Els comentaris es moderen tots.