7.11.18

Presentació del llibre de Jaume Franquesa Power Struggles (‘Lluites de poder’)

El pròxim 10 de novembre a les 19.30 h tindrà lloc a la seu de la Fundació el Solà (carrer Solà, 23), de la Fatarella, la presentació del llibre de Jaume Franquesa Power Struggles ('Lluites de poder'), una etnografia sobre els conflictes energètics a la Catalunya del sud.

L'energia eòlica ens és sovint presentada com una panacea per a resoldre els problemes mediambientals i polítics causats per la dependència dels combustibles fòssils. Però tal caracterització tendeix a ignorar l'impacte que el desenvolupament eòlic té sobre els territoris que l'acullen. Power Struggles és una investigació sobre la distribució desigual de riscos i beneficis entre aquells territoris que produeixen aquest tipus d'energia i aquells que la consumeixen.

El llibre se centra en el sud de Catalunya, una regió que disposa d'una gran quantitat d'instal·lacions productores d'electricitat, des de centrals nuclears i preses hidroelèctriques fins a parcs eòlics. Malgrat proporcionar l'energia que fa anar el país, aquesta regió roman políticament i econòmicament perifèrica, ja que l'electricitat que produeix la controlen grans empreses oligopòliques. El llibre estudia les maneres com la població local històricament ha resistit a aquests processos, i para una atenció especial al paper que la noció de dignitat té en aquesta resistència. Power Struggles mostra que, sense l'atenció deguda, la generació d'energia renovable, alhora que ens promet un futur més just, pot acabar reforçant pautes d'explotació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris es moderen tots.