8.11.18

Esquerra demana al Parlament la creació d’una comissió d’estudi sobre els plans d’emergència nuclear

El diputat Lluís Salvadó, en nom del Grup Parlamentari Republicà, portarà demà divendres al Ple del Parlament una Moció subsegüent a la interpel·lació al Govern sobre els plans exteriors d'emergència de les centrals nuclears d'Ascó i Vandellòs.
Salvadó ha explicat que 'la seguretat nuclear és un tema central i davant la manca històrica d'infraestructures i recursos per fer una aplicació efectiva dels plans d'emergència és hora que passem de la denúncia a l'acció, i exposem en seu parlamentària quina és la situació real'.
Per això la moció republicana demana, entre altres acords, 'constituir una comissió d'estudi al Parlament de Catalunya sobre els plans d'emergència nuclear a les centrals d'Ascó i Vandellós i les mesures i infraestructures necessàries'.
Salvadó s'ha felicitat que la ministra Ribera s'hagi mostrat escandalitzada per la no celebració de cap simulacre nuclear general a Tarragona durant els darrers trenta anys. 'A més d'incomplir el PENTA que compromet a la Direcció de Protecció Civil i Emergèncias del Ministeri d'Interior i al Consejo de Seguridad Nuclear a coordinar "almenys, un simulacre general cada tres anys", se'ns  impossibilita comprovar l'eficàcia real del PENTA  a l'hora de posar en pràctica les mesures de protecció i les actuacions d'emergència". Ha afirmat el diputat.
La moció del Grup Parlamentari Republicà  exigeix al Govern de l'Estat que dugui a terme en la seva totalitat la transposició immediata de la Directiva 2014/87/EURATOM. A més també insta al Ministeri d'Interior a què aprovi un nou Pla d'Emergència Nuclear Exterior a les Centrals Nuclears d'Ascó i Vandellós (PENTA) adequant-lo a la Directiva 2014/87/EURATOM del Consell de la Unió Europea, ampliant la Zona I (zona de mesures de protecció urgents) incorporant els municipis amb un nucli de població dins del radi comprés entre 10 i 20 quilòmetres des de la central nuclear.
D'altra banda també es vol que Govern de l'Estat que doti als municipis amb nuclis de població compresos dins del radi de 20 quilòmetres dels mitjans i infraestructures necessàries per a desenvolupar en eficàcia les funcions establertes en els plans d'emergència, amb especial atenció en l'àmbit de les infraestructures de comunicació per facilitar l'evacuació de la població, de telecomunicacions, de distribució de les substàncies per a la profilaxi radiològica i per facilitar el confinament i abastiment a la població confinada.
Per últim es demana al Govern de l'Estat la retirada del recurs d'inconstitucionalitat contra l'impost sobre el risc mediambiental d'elements radiotòxics aprovat pel Parlament de Catalunya, i que s'acordi per llei o conveni, traslladar al departament d'Interior la direcció i gestió del pla d'emergència nuclear PENTA.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris es moderen tots.