31.10.18

Unió de Pagesos denuncia els baixos preus en origen del sector oví i cabrum, que en un any han baixat un 9%


Unió de Pagesos alerta d'una reducció del 9% en els preus en origen d'oví i cabrum en l'últim any, i denuncia la situació de crisi perllongada des de fa cinc anys i agreujada els tres últims que pateixen els productors, i el fet que a aquests factors s'afegeix la tendència a l'alça del cost de les matèries primeres per a alimentació per al bestiar.

 

El sindicat adverteix que entre la primera setmana d'octubre del 2017 i la mateixa del 2018, segons la Llotja de l'Ebre, el preu mitjà del xai d'11 quilos ha passat de 5,69 euros per quilo viu a 5,19 euros per quilo viu, mentre que el preu mitjà del xai de 25 quilos ha passat de 3,47 euros per quilo viu a 3,15 euros per quilo viu.

 

Unió de Pagesos també considera que a la situació dels baixos preus que es manté any rere any cal afegir el canvi en les tendències dels preus en dates com Setmana Santa o Nadal, en les quals la millora de la demanda permetia als productors alleujar la seva situació. En els darrers anys, aquesta millora ja no es dona i, per tant, els ramaders mantenen la situació de preus a la baixa tot l'any.

 

En aquestes circumstàncies, i amb la proximitat de l'època prenadalenca, el sindicat insta l'Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) que investigui si s'estan produint pràctiques anticompetitives en aquest sector. Cal analitzar si els baixos preus pagats al productor, i més en aquesta dates, responen a raons de mercat tot i la baixa oferta al camp, i vistos els alts preus amb que el producte arriba al consumidor.

 

Unió de Pagesos insisteix a demanar transparència en la cadena de valor del sector, i entre altres mesures, demana al Departament que creï l'observatori de preus d'oví i cabrum, reclamat pel sindicat. Cal que aquests mesures que Agricultura va proposar tirar endavant en el Pla de Recuperació de l'oví i cabrum, ara siguin impulsades definitivament.

 

El sindicat també insisteix a denunciar que l'incompliment de la normativa d'etiquetatge sobre l'origen de la carn de xai i cabrit suposa un important greuge per al sector, ja que la producció del país, reconeguda com de qualitat superior a la d'altres països, es troba en inferioritat de condicions si no es pot diferenciar de la resta. Per aquest motiu, demana a l'Agència Catalana de Consum (ACC) que faci complir l'obligatorietat d'etiquetar aquesta carn i evitar així el frau davant del consumidor.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris es moderen tots.