3.10.18

“EL PERIPLE” DE MARIO PONS MILLOR DOCUMENTAL AL FESTIVAL INTERNACIONAL DE CINEMA DE GIRONA

 

"El Periple" del realitzador ebrenc Mario Pons Múria ha estat guardonada amb el Premi a Millor Pel·lícula Documental en la secció Internacional a competició al Festival Internacional de Cinema de Girona junt amb Francis Forcou per "Serge Pey et la boîte aux lettres du cimetière", ex-aequo. L'entrega de premis fou el passat diumenge 30 de setembre als Cinemes Albeniz de Girona.

 

El director del film, Mario Pons va dedicar el premi al poble siri i kurd, els seus exiliats, també als combatents i exiliats republicans de 1939, fent memòria històrica sobre els 80 anys de la Batalla de l'Ebre com a primera batalla no oficial de la II Guerra Mundial, en una crida en contra totes les formes de feixisme: "La derrota en aquella batalla va deixar 450.000 exiliats que van haver marxar després de la Guerra Civil a França, a Mèxic, molts van morir, molts van lluitar en la II Guerra Mundial, per fer tornar la III República al nostre país.

 

Mario Pons va demanar la Llibertat pels presos i preses polítics, el retorn dels exiliats polítics, també el dret a decidir del poble català i espanyol, destacant el paper històric de la Defensa de l'Ebre i lo seu crit: "Lo riu és vida, del qual se'n celebren 18 anys", com a origen del procès regenerador democràtic que està vivint Catalunya, també Espanya. "…Va haver-hi un crit: Lo riu és vida!! que defensava la dignitat no només dels pobles del sud de Catalunya, sinò de tots los pobles i les perifèries que es veuen atacades per aquest gran monstre que és l'abaricia. Actualment aquesta lluita encara continua i continua de mans vostra de la gent del poble, de la gent que ens hem empoderat, esta paraula que està tant de moda, però que jo personalment des de menut l'he viscuda a casa defensant-nos de transvasament, d'embassaments, de nuclears, de tantes agressions al territori, de tantes formes de feixisme. Tenim massa feixismes a la nostra societat, massa interessos econòmics lligats a l'herència corrupta de Franco".

 

"Tenim Presos Polítics, tenim gent a l'exili, això no ho podem permetre. També tenim cinc milions d'exiliats de Síria i onze milons exilats internament al seu país, d'això va el Periple".

 

https://vimeo.com/292896702 (l'Entrega del guardó, discurs complet).

 

PROPERES PRESENTACIONS I FESTIVALS

 

El film de Pons es programarà pròximament als cinemes Truffaut de la capital gironina. El film en presenta properament al teatre de Vilafranca, 17 d'octubre, Cinemes Oscars de Roquetes 25 d'ctubre, Amposta (Data per definir), acompanyada de la banda sonora en directe de los Sirgadors (www.sirgadors.cat), d'on el propi director del film n'és el cantant.

Cap comentari:

Publica un comentari

Els comentaris es moderen tots.