20.9.18

El Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià vol implicar el món local i entitats en la custòdia del territori

El Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià (BEMO) ha organitzat dues jornades tècniques per implicar i conscienciar el món local i entitats en la custòdia del territori. El BEMO impulsa actualment un projecte estratègic denominat 'Custòdia per desenvolupament' amb l'objectiu d'identificar, catalogar i protegir, amb la implicació de municipis i entitats, els espais d'interès patrimonial ubicats en finques privades o públiques de les dues comarques.


La custòdia és una estratègia útil per conservar i gestionar espais naturals propers, ja siguin agraris, forestals, fluvials o espais verds urbans. Pot fer entendre a la població local que la conservació del territori no és solament responsabilitat de les administracions sinó que també pot, i ha de ser, un objectiu compartit amb la societat civil.


Aquesta iniciativa de salvaguarda contempla la identificació i catalogació d'espais d'interès natural i patrimonial susceptibles de ser custodiats, com a pas previ a futurs acords de protecció entre els propietaris particulars dels espais i les entitats de custòdia.


Dimarts passat, va tenir lloc a la seu del Consell Comarcal del Baix Ebre la primera de les dues jornades centrada en les oportunitats de la custòdia municipal, amb l'assistència d'una cinquantena de persones.


El director del serveis territorials d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, Ferran Grau, va obrir la jornada seguit de la presentació per part del BEMO. A l'acte hi col·laborà la Xarxa de Custòdia del Territori que va aprofundir en les oportunitats i qüestions legals de la custòdia.


Al llarg del matí es van exposar experiències interessants d'arreu del territori català. El GEPEC va explicar els acords de custòdia que té a Roquetes i exemples d'arreu de Catalunya. GOB-Menorca va parlar de l'experiència menorquina que té un paisatge agrari similar al nostre i també es situa a una Reserva de la Biosfera. Idària va presentar el seu projecte singular d'ecoturisme i custòdia, i per últim la Fundació Emys va informar de com la custòdia pot ser una eina útil de dinamització agrària, en el seu cas amb la creació de Can Moragues.


El proper dimecres 26 tindrà lloc la II Jornada tècnica enfocada a entitats socials i ambientals "Custòdia del Territori al Baix Ebre i Montsià: experiències i oportunitats" que tindrà lloc a la seu administrativa del Parc Natural del Delta de l'Ebre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris es moderen tots.