25.9.18

El Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre i l'editorial Cossetània Edicions publiquen la biografia Artur Bladé, escriure la memòria, de l'historiador Josep Sancho Sancho

Artur Bladé i Desumvila és un dels grans memorialistes de la literatura catalana del segle xx, i va conrear la narrativa, l'assaig, el periodisme i la poesia. Tanmateix, ha estat també un dels grans escriptors catalans oblidats. Nascut el 1907 a Benissanet, a les Terres de l'Ebre, fou dirigent del republicanisme local i comarcal, i aquesta militància el portà a l'exili, primer a Montpeller el 1939 i després a Mèxic a partir del 1942. Els seus llibres des d'Amèrica estant, teixits amb l'enyor de l'expatriació, foren una brillant evocació a la terra natal. Retornat definitivament a Catalunya el 1961, va continuar l'obra fins a aplegar una trentena de llibres amb publicacions destacades sobre l'exili i sobre diverses figures de la catalanitat. Totes formen part d'un testimoniatge ineludible de l'expatriació catalana del segle xx. En aquesta biografia, el lector podrà conèixer els avatars de la vida d'Artur Bladé, a partir de la seva trajectòria personal, política, periodística i, entre d'altres camps, literària.

La recerca biogràfica sobre Bladé, origen de la publicació que es va presentar el passat divendres, va guanyar l'any 2016 la VI Beca d'Estudi de la Figura i Obra d'Artur Bladé i Desumvila, dotada amb 2.000 euros. Així ho va resoldre el jurat de la VI edició d'aquesta convocatòria, impulsada des de l'any 2009 coincidint amb l'ingrés del fons personal d'Artur Bladé a l'Arxiu Comarcal de la Ribera d'Ebre (ACRE), i com a reclam per a investigacions de referència sobre la vida i obra de Bladé. La iniciativa comptà amb l'impuls del Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre (CERE), l'ACRE, el Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, l'Ajuntament de Benissanet. Hi col·laboraren també, l'Associació Cultural Artur Bladé i Desumvila, la Universitat Rovira i Virgili (URV) i l'Ajuntament de Móra d'Ebre.


El passat divendres 21 de setembre va ser presentat el treball resultant de la beca en qüestió, que ha estat coeditat pel CERE i Cossetània Edicions. La presentació va portar-se a terme a la seu dels serveis territorials del Departament de Cultura a les Terres de l'Ebre, en un acte que comptà amb la presència Laura Borràs, consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya; Meritxell Roigé, alcaldessa de Tortosa; Ferran Bladé, director dels serveis territorials del Departament de Cultura a les Terres de l'Ebre, i del propi autor, Josep Sancho, que és doctor en història per la Universitat de Barcelona, on prèviament va realitzar els estudis de llicenciatura i de Màster.

Artur Bladé, escriure la memòria ha rebut el suport d'Òmnium Cultural a les Terres de l'Ebre i del Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris es moderen tots.