10.9.18

Les festes de la Cinta de Tortosa i els seus actesText i fotografies d'Irene López / 3 de setembre de 2018


Del 30 d’agost al 3 de setembre, Tortosa ha acollit una nova edició de les festes de la Cinta que, de nou, s’han dut a terme seguint el nou format que concentra tots els actes en cinc dies. Unes festes de la Cinta molt marcades pel folklore tradicional tortosí, les quals han comptat amb actes com la presentació del llibre 'Contalles cinteres', en homenatge a Joan Moreira, o la presentació d’un nou nan del seguici festiu, en homenatge a Joan Monclús, dins de l’atapaïda graella d’actes.


Dissabte 25 d’agost, el Parc Municipal Teodor González acollia el tradicional acte de proclamació de les pubilles i de la reina, i la reina infantil de les festes, amb la corresponent imposició de bandes i d’insígnies de l’Ordre de l’Aixa. En el marc de l’acte es va fer la lectura del pregó de les festes, per part d’Anna Maria Bel, fundadora de la primera escola de dansa de Tortosa.

El dijous 30 d’agost, el primer dia de les festes, s’inicià amb la trobada de les pubilles i pubilletes a la Reial Capella de la Mare de Déu de la Cinta. Després d’un tomb pels carrers i comerços de la ciutat per oferir el panoli, les pubilles i pubilletes van dirigir-se a la casa consistorial per oferir-lo als membres de la corporació municipal.

I amb un dia marcat per la presentació del circuit de penyes, la nit es tancava amb el gran concert d’obertura de les festes de la Cinta, a càrrec de l’orquestra Montgrins, i el ball de gala en homenatge a la reina de festes, Maria Espuny, qui va ballar un vals amb el regidor de Festes, Domingo Tomàs.

El segon dia de les festes, tradicionalment el dia dels més grans i dels més petits, reeditava un nou èxit amb la XXIV Festa dels Xiquets a l’Hospital Verge de la Cinta i es feien homenatges a les persones de més edat de la ciutat al dinar de germanor de la gent gran, al pavelló firal de Remolins.

Enmig de l’ambient festiu que es vivia pels carrers, fruit de la gresca dels diferents grups musicals convidats en la XVI edició del festival Ebre Terra de Vent, la tarda s’engegava amb la ja tradicional caminada solidària Mai Caminareu Sols, que organitza l’associació de la Lliga Contra el Càncer.

Concert de festes de la Banda Municipal i presentació del nou nan dedicat a Joan Monclús


A les 20:30 h, la plaça de l’Absis de la catedral va acollir el concert de festes de la Banda Municipal de Música de Tortosa, que van interpretar diferents pasdobles i bandes sonores de pel·lícules. Enguany, però, el concert va tenir un final inesperat, ja que es va presentar un nou nan del seguici festiu de la ciutat, el nan del mestre Joan Moreira, en homenatge a la figura del qui fou director de la Banda Municipal de Tortosa durant 25 anys i autor, entre altres obres, del pasdoble i himne oficial de la ciutat.

La nit va ser completa, amb la XXXV edició del Correfoc de les Terres de l’Ebre i la VIII edició del Concurs d’Enceses Ciutat de Tortosa. Després de fer la gran encesa i de fer cremar la plaça de l’Ajuntament, els qui encara van voler més gresca van poder gaudir dels concerts de Doctor Prats i d’Elma, al parc municipal, en una nit i matinada que, malauradament, va suposar un maldecap per als cossos de seguretat i serveis mèdics que van haver d’atendre diversos joves per comes etílics i aldarulls. Després d’aquests incidents, es va decidir reforçar la seguretat amb la presència de més efectius en els dies posteriors de les festes.

Presentació del llibre 'Contalles cinteres', en homenatge a Joan Moreira

En el marc de les festes de la Cinta, el saló de plens de l’Ajuntament de Tortosa va acollir la presentació del llibre 'Contalles cinteres', de Josep Gasulla, en homenatge a Joan Moreira i Ramos en el centenari d’haver estat proclamat guanyador del concurs d’una composició poètica destinada a ser l’himne de la Mare de Déu de la Cinta.

Gasulla, que és un dels divulgadors tortosins que més ha indagat en la història de Moreira, va decidir tirar endavant aquesta publicació que recull les contalles escrites pel mateix Moreira entre els anys 1928 i 1935 i que s’anaven publicant periòdicament a la revista 'Santa Cinta', que editava la mateixa Arxiconfraria de la Cinta.
Segons Gasulla, “una contalla és una mena de conte, faula o fet apòcrif narrat en vers. El fet d’afegir-li l’adjectiu “cinteres” ens ajuda a transmetre millor l’aire de tortosinitat i el caliu casolà del tarannà de Moreira”.

I és que el Moreira d’aquestes narracions és un Moreira ja madur, que està sentimentalment molt dolorit per la pèrdua dels seus tres fills en molt pocs anys de diferència. Les seves contalles són de diferents temàtiques i així ho han volgut reflectir al llibre: imaginatives, històriques, íntimes, autobiogràfiques i increïbles.

Gasulla va dir que “podem xalar amb la lectura d’aquest llibre, on en destaca la religiositat com a primer factor que fa que Moreira s’inspiri per escriure la resta de textos”.

El llibre també compta de dos epílegs. El primer d’ells es titula “El miracle de la bomba” i és obra de Ramon Vergés-Paulí. Explica l’impacte de la bomba durant la Guerra Civil al bell mig de la nau central de la catedral i com aquesta no va esclatar, un dels miracles que se li han atribuït a la verge de la Cinta.

El segon dels epílegs està escrit pel mateix Gasulla i és un homenatge a tots els tortosins absents. Ens explica l’anècdota d’una tortosina absent que era professora de religió a Suïssa i va dur de viatge els seus alumnes a la capella de la Cinta de Tortosa, on els va fer cantar l’'Himne de la Cinta'.

Per últim, com a darrera curiositat, el llibre també destaca per la il·lustració de la seva portada. Es tracta d’un dibuix inèdit de Moreira que representa una al·legoria a Tortosa, atès que s’hi plasmen les tres cares de la ciutat i de la seva ciutadania: la Tortosa pregant a la Cinta, la Tortosa xalant a la festa major i la Tortosa treballant picant pedra.

El llibre ha estat recolzat per l’Arxiconfraria de la Mare de Déu de la Cinta, per la Diputació de Tarragona i per l’Ajuntament de Tortosa.

El mateix dia, al matí, es va celebrar la tradicional Ban Cavalcada de carros enramats i, a les 20.00 h, després del lliurament de la bandera de la ciutat a l’Associació de Voluntaris de la Fundació La Caixa pel seu compromís social amb Tortosa, es va dur a terme l’ofrena de flors i fruits a la verge de la Cinta, on van participar els representants dels municipis de les Terres de l’Ebre i les associacions, clubs i entitats de la ciutat. L’ofrena va finalitzar al parc municipal Teodor González, on la Banda Municipal de Música de Tortosa interpretà el pasdoble de 'Tortosa'.

A les dotze de la nit es va fer el monumental castell de focs d’artifici de les festes de la Cinta, al marge dret del riu Ebre. Aquells qui ho van preferir van poder veure els focs des de dalt del llagut 'Lo Sirgador', amenitzats per la música d’Ivan Benet, Lo Jazzman Legend. Per acabar la jornada, va tenir lloc la Nit Revival amb la gran festa d’Imagina Ràdio i el seu espectacle 'The Walkband'.

Diumenge, el dia de la Cinta, es va iniciar amb la solemne missa estacional, en honor de la verge de la Cinta, presidida pel bisbe de Tortosa, Mn. Enrique Benavent i Vidal. En acabar la missa, es va fer el ball de l’Àguila de Tortosa, en honor de la verge de la Cinta, les autoritats, la Reial Arxiconfraria de la Santa Cinta, les pubilles i les pubilletes. Acabat el ball, a la plaça de l’Ajuntament, la Banda Municipal de Música de Tortosa va interpretar el pasdoble de 'Tortosa' i les colles castelleres dels Castellers de Tortosa, la Colla Jove Xiquets de Valls i la Colla Xiquets de Vila-Seca van aixecar els castells finals de la diada de la Cinta.

Acte d’homenatge al Tortosí Absent


En el dia més especial per a la ciutat de Tortosa, el de la Cinta, va celebrar-se un any més l’acte d’homenatge al tortosí absent, amb el qual es pretén homenatjar, de manera simbòlica i alhora commemorativa, totes aquelles persones que per motius diversos resideixen fora de la ciutat. Any rere any, s’obre un període d’inscripció per als tortosins que han retornat a la ciutat per la festa major. Sovint, es poden trobar diferents testimonis que fa moltíssims anys que assisteixen en aquest acte emotiu, i que tot i fer més de 20 anys que no resideixen a la ciutat, segueixen estimant-la com abans. L’acte, celebrat al saló de plens de l’Ajuntament, va comptar amb l’assistència de les autoritats de la ciutat i dels familiars dels homenatjats i va cloure’s amb la lectura d’un poema de Glòria Fandos.

A la tarda, la Lira Ampostina interpretà l’himne de la ciutat en presència de les pubilles i pubilletes, les autoritats i els membres de l’Arxiconfraria, a la plaça de l’Ajuntament. Tot seguit, es va fer la solemne processó en honor a la Mare de Déu de la Cinta, presidida pel bisbe de Tortosa, Enrique Benavent. La processó va seguir el seu recorregut habitual amb l’acompanyament del seguici festiu de la Cinta, la Lira Ampostina i la Banda Municipal de Música de Tortosa.

El primer majordom de l’arxiconfraria, Javier Colina, va designar portadora de l’estendard principal de la Reial Arxiconfraria l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé. El pendonista designà com a borlistes Josep Artur Anguera, president de Creu Roja Tortosa, i Lluís Pegueroles, director de Càritas Interparroquial Tortosa.

A la nit es va celebrar el ball de les pubilletes al recinte de ball de l’Auditori Felip Pedrell, que va ser amenitzat per l’orquestra Nueva Alaska i el concert de capçalera de les festes, amb Els Catarres, i també, Xeic!, al Parc Municipal de Tortosa.

L’últim dia de les festes va tenir lloc la XIX edició del Premi Ovidi Tobías "Dóna’m la mà", a l’Espai Sant Domènec. L’entrega de premis en reconeixement als valors humans va comptar amb l’assistència de les autoritats de la ciutat i de la reina de festes, entre d’altres. El premi va ser per als iaios i iaies del programa Vincles Intergeneracionals i Interculturals, i l’Associació de Donants de Sang del Baix Ebre va rebre una menció especial.

A la tarda es va celebrar la festa del Cós Iris, que va comptar amb la participació de les pubilles, pubilletes i autoritats de la ciutat, i també la Festa de l’Aigua.

I, per acomiadar-se de les festes, es va celebrar el tradicional concert de música d’arrel 25 anys al 4L, de la mà de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, que celebraven els 25 anys sobre els escenaris amb un concert especial amb èxits de les seves diferents etapes. Això sí, oferint un espectacle de cançons tradicionals i de jota ebrenca per posar punt final a les festes de la Cinta 2018, deixant un bon gust de boca a tots els seus espectadors.

En acabar el concert van rebre una placa commemorativa per part de les autoritats municipals i van ser els encarregats d’engegar la traca mil·limetrada de fi de festa, una mascletada nocturna al bell mig del passeig central del parc Teodor González que es va recuperar fa uns anys i que rememora una antiga tradició de les festes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris es moderen tots.