21.8.18

Unió de Pagesos reclama amb urgència al Ministeri un pla d’arrancada i un de reconversió per a la fruita dolça per resoldre la crisi estructural del sector de cara a la collita del 2019


 

Unió de Pagesos ha insistit avui, juntament amb Unió d'Unions, en una reunió al Ministeri d'Agricultura amb el subdirector general de Fruites i Hortalisses i Vitivinicultura, Ignacio Atance, en la necessitat urgent de posar en marxa mesures per millorar el sector de la fruita dolça que ja tinguin efecte de cara la campanya de l'any que ve, entre les quals un pla d'arrancada proposat pel sindicat que pot finançar-se a través de les mesures extraordinàries per fer front al veto rus articulades des d'Europa, sense que calgui incloure'l en els Pressupostos Generals de l'Estat.

 

Cal tenir en compte que enguany la producció de fruita ha baixat prop del 20% respecte de l'any passat a causa de les pedregades, les pluges abundants i altres factors climàtics, la qual cosa ha comportat una mínima recuperació del preus en origen respecte als de l'any passat, encara que molt minsa respecte a la d'altres països europeus. Per això és necessari el pla d'arrencada, ja que el 2019 es pot recuperar o fins i tot augmentar el potencial productiu.

 

El sindicat recorda l'acord entre el Departament d'Agricultura i les organitzacions agràries per al Pla d'acció de la fruita dolça, el qual inclou un pla d'arrancada finançat per la Unió Europea (UE), i demana al Ministeri que sol·liciti a la Comissió Europea un pla d'arrancada estatal, que es pugui fer efectiu aquest hivern i ja tingui efectes en la colllita del 2019. Unió de Pagesos proposa utilitzar els recursos comunitaris de mesures excepcionals per fer front al veto rus i, en comptes de retirar la producció, que s'articuli un pla voluntari de limitació de la producció, amb l'arrencada de les plantacions. El sindicat considera que amb la meitat dels recursos que la Comissió Europea aporta a l'Estat espanyol es podria solucionar la crisi estructural del secto­­r.

 

Unió de Pagesos també ha tornat a defensar davant els representants del Ministeri un pla de reconversió varietal de la fruita dolça. Aquest pla és especialment necessari per a poma i pera, ja que hi ha plantacions amb varietats que no s'adapten a les necessitats del mercat o tenen rendiments que són poc competitius. Per al sindicat, el pla també hauria d'incloure el préssec i la nectarina per tal desestacionalitzar la producció (arrancada de varietats de juliol i agost per reconvertir-les en varietats primerenques o tardanes).

 

D'altra banda, Unió de Pagesos ha demanat en la reunió d'avui al Ministeri que s'incrementi fins al màxim que permet el reglament de la Unió Europea el percentatge de la producció que els membres d'una Organització de Productors (OP) poden comercialitzar ells mateixos, sense passar per l'OP, amb l'objectiu de fomentar la venda directa i els circuits curts de comercialització, la producció ecològica i la gestió de productes de fruita dolça que poden suposar algun problema de comercialització per part de l'OP. El sindicat ha traslladat aquesta demanda després que el 17 d'agost la UE publiqués una modificació del reglament que permet augmentar fins el 25% el volum o el valor la producció que els membres productors d'una OP comercialitzen ells sols.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris es moderen tots.