3.8.18

Exposició al Museu Terracota: Ramon Noè i la terrissa de la Galera


Del 3 d'agost al 30 de setembre de 2018, la Sala 2, dedicada a exposicions temporals de Terracota, Centre d'Interpretació de la Terrissa de la Galera (baixos de l'Ajuntament), acollirà una exposició del dibuixant Ramon Noè Hierro.

L'exposició ha estat possible gràcies al Museu de les Terres de l'Ebre i el Ecomuseu de les Valls d'Àneu, està inclosa dins del festival, Ebre, Art & Patrimoni amb nou exposicions que tindran lloc de juliol a setembre, a diferents museus i centres d'interpretació de les Terres de l'Ebre, unint art i patrimoni, organitzades a través del Museu de les Terres de l'Ebre i el Departament de Cultura, dins del programa de Museu de suport territorial.


L'etnògraf Ramon Violant i Simorra, l'any 1950, va anar a la Galera, per tal de documentar la tradició terrissera en una missió encarregada pel Museo de Industrias y Artes Populares al Poble Espanyol de Barcelona, d'on n'era conservador. Ramon Noè Hierro1, dibuixant, el va acompanyar. Violant es va centrar en la cantereria (terrisseria) de Joan Cortiella i Rodríguez (besavi de l'actual terrisser, únic en actiu, a l'actualitat, a la Galera i a la comarca del Montsià. Espai on s'està treballant de manera ininterrompuda des del segle XVIII). Allí el dibuixant va fer una sèrie de dibuixos de les instal·lacions i del procés artesà, mentre Violant recollia informació i adquiria una bona mostra de la terrissa local.


L'exposició que s'ofereix a l'espai dedicat a exposicions temporals del Museu Terracota són les reproduccions dels dibuixos acabats de Ramon Noè, propietat del Museu Etnològic de Barcelona (actualment Museu Etnològic i de Cultures del món) i per primer cop, els originals dels apunts de camp fets per Ramon Noè Hierro i cedits per a l'ocasió per l'arxiu Ramón Violant Simorra de l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu.

Una magnífica exposició que permetrà conèixer amb tot detall les instal·lacions de la Terrisseria J. Cortiella als anys 50 del segle XX així com les eines que utilitzaven per elaborar les peces: la rascadora, el pinzell, la mitja canya, el forn de llenya, el torn, el redolí o el molinet de vernís, entre d'altres.


Dibuixos extraordinaris, d'una fidelitat i meticulositat extrema que ens aportaran una gran informació i es complementaran amb l'espai permanent del centre dedicat a la terrissa i als terrissers de la Galera, donant una visió clara, entenedora i àmplia de la tradició terrissera de la Galera així com del patrimoni cultural vinculat als terrissers galerencs.

Una ocasió única de contemplar dibuixos originals pràcticament inèdits de l'excel·lent dibuixant Ramon Noè Hierro i altres més difosos però que ens ajudaran a descobrir aquest valuós ofici ancestral tan arrelat al poble de la Galera.

L'acte d'inauguració de l'exposició serà el 8 d'agost, a les 21'00 hores, després del pregó (anirà a càrrec de l'excel·lentíssim Ferran Bel i Accensi, diputat al Congrés dels Diputats) que donarà inici a la Festa Major de la Galera.

El Museu Terracota, coincidint amb la Festa Major tindrà un horari especial: dimecres 8, obert a la tarda. A partir de les 21'00 (acte d'inauguració exposició). Dijous 9 de 12'00 a 14'00 h, tarda de 19'00 a 21'00 h, divendres 10 de 12'00 a 14'00, dissabte 11 de 12'00 a 14'00, tarda de 19'00 a 21'00, diumenge 12, de 12'00 a 14'00 h, dilluns 13 de 12'00 a 14'00 hores, dimarts 14 de 12'00 a 14'00 hores, tarda de 19'00 a 21'00 hores i dimecres 15 de 12'00 a 14'00 hores

Després de la Festa Major, tornarà a l'horari habitual: dimecres a divendres de 9'30 a 13'30 hores; dissabtes, diumenges i festius de 12'00 a 14'00 hores.

1 Ramon Noè va néixer a Barcelona, l'any 1923. Al 1926, a l'edat de tres anys, es va traslladar a Tortosa on, amb 8 anys, va començar a aprendre a dibuixar amb el tortosí Agustí Bages. L'any 1940 va anar a viure a Barcelona per estudiar a l'Escola d'Arts i Oficis, on tingué a Manel Pallarès de mestre. Un any després, va ingressar a l'Escola d'Arts i Oficis de Saragossa. Al 1943 va començar a estudiar a la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando i a la Escuela de Cerámica de la Moncloa de Madrid. El 1947, el van nomenar dibuixant per al projecte del Poble Espanyol de Montjuïc i va començar a treballar amb el conservador d'aquest museu, l'etnògraf Ramon Violant i Simorra. L'any 1950 esdevé professor de dibuix de l'Escola Massana. A partir del 1967 es va traslladar a Sabadell, on ja es quedà a viure per sempre. El 1986 va agafar la jubilació anticipada de la Massana, però no va deixar mai de pintar fins que va morir l'any 2007 (Informació: Museu de les Terres de l'Ebre)Bon dia,

Per si resulta d'interès per a les seves publicacions els fem arribar informació d'una exposició que romandrà a l'espai dedicat a exposicions temporals del Museu Terracota (baixos de l'Ajuntament de la Galera) del 3 d'agost al 30 de setembre: Ramon Noè Hierro  i la terrissa de la Galera.

L'exposició ha estat possible gràcies al Museu de les Terres de l'Ebre i el Ecomuseu de les Valls d'Àneu, està inclosa dins del festival, Ebre, Art & Patrimoni amb nou exposicions que tindran lloc de juliol a setembre, a diferents museus i centres d'interpretació  de les Terres de l'Ebre, unint art i patrimoni, organitzades a través del Museu de les Terres de l'Ebre i el Departament de Cultura, dins del programa de Museu de suport territorial.

*L'etnògraf Ramon Violant i Simorra, l'any 1950, va anar a la Galera, per tal de documentar la tradició terrissera en una missió encarregada pel Museo de Industrias y Artes Populares al Poble Espanyol de Barcelona, d'on n'era conservador. Ramon Noè Hierro, dibuixant, el va acompanyar. Violant es va centrar en la terrisseria (cantereria a la Galera i a les Terres de l'Ebre) J. Cortiella, única en actiu a la Galera i a la comarca del Montsià a l'actualitat. Llavors al davant hi estava Joan Cortiella i Rodríguez, besavi de l'actual terrisser i Joan Cortiella Rallo, avi. Tot i que  en aquell moment encara es trobaven en actiu diversos obradors al poble, Ramon Violant i  Ramon Noè es van centrar únicament en aquest obrador. Mentre Violant feia treball de camp, entrevistant els canterers i adquirint peces per al fons del Museu, Noè hi va dibuixar amb precisió planta i alçats de les instal·lacions, l'exterior de l'antic forn, la disposició de les peces enfornades, els estris dels canterers, el procés artesà realitzat al torn, les peces d'obra més significatives, etc. L'exposició  permetrà veure, per primer cop, els apunts de camp dels dibuixos que va fer Noè  en aquesta visita, cedits per l'Arxiu Ramon Violant Simorra de l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu, i, els dibuixos definitius, reproduccions dels conservats al fons del Museu Etnològic i de les Cultures del Món, de Barcelona.

Una magnífica exposició que permetrà conèixer amb tot detall les instal·lacions de la Terrisseria J. Cortiella als anys 50 del segle XX, única en actiu, a l'actualitat, a la Galera i, que està treballant de manera ininterrompuda des del segle XVIII, així com les eines que utilitzaven els terrissers per elaborar les peces: la rascadora, el pinzell, la mitja canya, el forn de llenya, el torn, el redolí o el molinet de vernís, entre d'altres.

L'acte d'inauguració de l'exposició serà el 8 d'agost, a les 21'00 hores, després del pregó (anirà a càrrec de l'excel·lentíssim Ferran Bel i Accensi, diputat al Congrés dels Diputats) que donarà inici a la Festa Major de la Galera.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris es moderen tots.