26.8.18

Eufònic porta a Lo Pati una vídeoinstal·lació de llum sòlida d’Anthony McCall i la juxtaposa a una peça sonora de Mark Fell

 

L'efecte sensorial de travessar una construcció feta de parets de llum de sòlida i recórrer un espai efímer i canviant que interactua amb l'espectador a mesura que aquest el transita. Aquesta és l'experiència visual que proposa Face to Face II, una vídeoinstal·lació silenciosa creada per l'artista britànic Anthony McCall el 2013 a través de dos projectors de llum blanca, dos pantalles i fum. Es tracta d'una instal·lació que no és per mirar-la sinó per submergir-s'hi i ara arriba a Lo Pati – Centre d'Art Terres de l'Ebre de la mà d'Eufònic, el festival d'Arts Sonores i Visuals de les Terres de l'Ebre. Amb el plus que a l'experiència visual de McCall se li suma aquesta vegada una experiència també auditiva a través d'una instal·lació sonora creada expressament per a l'ocasió per l'artista també britànic Mark Fell: Slicing a torus. Es tracta d'una instal·lació multicanal amb vuit altaveus simultània a l'obra de McCall i que fa més profunda la immersió del visitant. "Les dos peces es juxtaposen, es complementen i s'enriqueixen mútuament, d'una manera natural", explica Arnau Horta, comissari d'aquesta proposta que s'ha inaugurat aquest dissabte a Lo Pati, com a prèvia d'Eufònic, i que es podrà visitar fins al 16 de setembre.

Face to Face II + Slicing a torus és sens dubte una de les propostes més potents que es podran experimentar en el marc d'Eufònic 2018 i té a més la virtut d'haver sabut unir en un mateix espai a dos referents de l'art tecnològic. Així l'obra d'Anthony McCall, que des del 1973 treballa amb instal·lacions de llum sòlida, ha estat reconeguda internacionalment i es poden trobar peces seues a la Tate de Londres, el MOMA de Nova York, el MACBA o el centre Pompidou de París. Mentre que Mark Fell, present a la inauguració de Lo Pati, molt més jove que McCall, està considerat uns dels artistes capitals en la investigació sonora i multimèdia. Portar aquesta peça a Lo Pati ha estat possible gràcies a la col·laboració de New Art Foundation i BEEP Electronic Art Collection, propietària de la peça de McCall.

Al voltant d'aquesta instal·lació, el dissabte 1 de setembre es farà un taller infantil, a càrrec de Maria Pons. Adreçat a xiquets i xiquetes d'entre 5 i 8 anys, aquest taller els proposa descobrir l'espai entre el projector i la pantalla i les figures que es creen. Es gratuït però cal inscripció prèvia.

Propostes lligades al paisatge del Delta

Però aquesta no és l'única proposta d'Eufònic 2018 vinculada a Lo Pati. El Centre d'Art de les Terres de l'Ebre dóna suport al festival d'arts sonores i visuals des dels inicis i ho fa impulsant projectes artístics que s'inspiren en el paisatge del delta de l'Ebre. Així en aquesta setena edició d'Eufònic, s'han desenvolupat tres residències artístiques a la residència que Lo Pati té a Balada, al cor mateix del Delta. Els primers resultats s'han presentat aquest mateix dissabte, una hora abans de la inauguració de Face to Face II + Slicing a torus, a Lo Pati. Es tracta de La piel ciega de l'artista visual Eduardo Valderrey, una instal·lació audiovisual en format escultòric que es podrà visitar fins al 2 de setembre a l'Oficina de Turisme i on l'autor reflexiona a través d'imatges captades al tram final del riu Ebre sobre allò que no es veu, la idea de frontera i les polítiques de l'aigua.

Els resultats de les altres dos residències artístiques es presentaran la setmana vinent dins Eufònic, que se celebrarà del 30 d'agost al 2 de setembre. Narracions líquides d'Alba Rihe (Barcelona, 1988) es podrà escoltar al Mercat Vell de la Ràpita el dissabte 1 de setembre a les 18:30 hores. Es tracta d'un experiment sonor amb el qual l'artista es pregunta si canvia la percepció sonora quan estem relaxats i a l'hora explora les possibilitats líquides dels sons del Delta. Mentre que el col·lectiu La Forasteria, integrat per Laia Arqueros (Almeria, 1985), Larry Rodriguez (Barcelona, 1977), Mar Cianuro (Barcelona, 1987) i Oliver Mancebo (Vilafranca del Penedès, 1981) presentaran el resultat del seu treball amb sorpresa gastronòmica inclosa el mateix dissabte, 1 de setembre al Mercat Municipal d'Amposta a les 10:15 hores. La Forasteria, que s'autodefineixen com intrusos allà on van, es troben encara instal·lats a Balada i estan elaborant un catàleg transmèdia zoològic sobre les espècies invasores del Delta (cranc blau, cargol maçana o silur, entre altres).

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris es moderen tots.