17.7.18

Unió de Pagesos reclamarà demà amb una acció reivindicativa que Territori i Sostenibilitat es responsabilitzi dels danys causats per l'abellerol


 

Unió de Pagesos, juntament amb l'Associació d'Apicultors de Barcelona, Apicultors de Lleida, Apicultors Gironins, l'Associació Catalana d'Apicultors i la Cooperativa Apícola Tarragonina, farà una acció reivindicativa davant la seu del Departament de Territori i Sostenibilitat per reclamar a la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural que es faci responsable dels danys causats per l'abellerol al sector apícola. Apicultors d'aquestes organitzacions presentaran les primeres reclamacions de responsabilitat patrimonial a l'Administració pública pels danys i perjudicis ocasionats pels abellerols a les explotacions apícoles el 2017.

 

L'abellerol és un ocell protegit que provoca pèrdua de producció a l'apicultura, a causa de la  depredació directe d'abelles, la inhibició del seu treball, ja que les atemoreix i no surten de les arnes i, fins i tot, la depredació de l'abella reina pot suposar la pèrdua de l'arna. L'Administració catalana va assumir aquests danys durant del 2005 al 2012 mitjançant un ajut per compatibilitzar l'activitat apícola amb la presència de l'abellerol. A partir del 2013, al·legant raons pressupostàries, Medi Natural  ja no va obrir més convocatòries.

 

Ara els apicultors catalans presenten reclamacions pels danys de l'abellerol el 2017, després que el jutjat contenciós-administratiu de Lleida reconegués, en una sentència del 22 de febrer passat, que l'abellerol causa danys i perjudicis. La justícia va instar el Govern català a indemnitzar per un volum de 56.000 euros els demandants pels danys causats per l'abellerol el 2013.

 

D'altra banda, els apicultors recorden que l'abella va ser declarada espècie d'interès especial el 2003 a Catalunya i no tant sols pateix la depredació de l'abellerol, sinó també la de la vespa asiàtica, espècie invasora que s'està estenent per tot el territori. Cal recordar que de la pol·linització de les abelles en depèn un 84% de les espècies vegetals i un 70% de la producció d'aliments, segons el Parlament Europeu.

 

Cap comentari:

Publica un comentari

Els comentaris es moderen tots.