21.7.18

Commemoració del vuitantè aniversari de l’inici de la batalla de l’Ebre a Corbera d’Ebre


El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat aquest vespre, des de Corbera d'Ebre, on ha presidit l'acte commemoratiu dels 80 anys de l'inici de la Batalla de l'Ebre, que "ens hem guanyat el dret a la memòria, però encara ens falta guanyar el dret a la justícia". "I això és el que hem de fer, perquè sense memòria i justícia no hi ha veritat possible", ha destacat.
 
A l'església del Poble Vell de Corbera, el cap de l'Executiu, acompanyat de la consellera de Justícia, Ester Capella, ha presidit un homenatge a les víctimes d'aquell conflicte, en presència dels supervivents de la Lleva del Biberó, a qui ha promès que "mantindrem aquesta memòria, la vetllarem i ens en cuidarem, perquè no volem que caigui en oblit". "Mai podrem agrair-vos, combatents, tot el que heu fet pel nostre país. El vostre record honorarà sempre les Terres de l'Ebre", ha remarcat el president.
 
Quim Torra ha assegurat durant la seva intervenció que "no venim del no res, ni d'una mentida ni d'una història reescrita", sinó de "segles i de lluites compartides, de ciutadans que van defensar la democràcia, la república i la llibertat". "Parlo d'un riu que diu que tenim voluntat d'esdevenir, que no ens resignem a desaparèixer com no s'hi van resignar desenes de milers de soldats i milicians que van defensar el país contra un exèrcit que s'havia alçat contra la república i la legitimitat democràcia", ha afegit Torra.
 
El president i la consellera de Justícia han entrat a l'església acompanyats de dos dels supervivents de la Batalla de l'Ebre, Miquel Morera, de la Lleva del Biberó, i Carme Godall, filla de l'últim president de la Lleva del Biberó, mort fa un any. Durant l'acte s'ha reconegut a tots els supervivents encara vius de la batalla.


Identificades les primeres despulles d'una víctima d'una fossa comuna
 
La consellera de Justícia, per la seva part, ha anunciat en el seu parlament que "s'acaben d'identificar les primeres despulles d'una de les víctimes enterrades en una fossa comuna gràcies al Programa d'Identificació Genètica". "És la primera. N'hi haurà moltes més", ha remarcat, després d'assegurar que, malgrat el retard i el fet que "cada dia queden menys víctimes i menys testimonis, estem prement l'accelerador".
 
Des de la primera excavació prevista al Pla de Fosses, ara fa un any, "el Govern ha rescatat les despulles de prop de 250 persones en les dues fosses més grans mai excavades a Catalunya". Una dada que suposa que, en només un any, "hem multiplicat per quatre el nombre de persones desenterrades des de la transició", ha assenyalat la consellera. "Estem en deute amb aquestes persones. Les hem de recuperar, dignificar i recordar. Ho hem de fer per cosir les ferides col·lectives i tancar el seu dol", ha conclòs.


El compromís absolut del Govern amb les Terres de l'Ebre
 
L'acte a Corbera d'Ebre ha tancat la visita institucional a les Terres de l'Ebre que el president ha fet aquest dissabte. Al matí, Quim Torra ha participat a la Festa del Renaixement de Tortosa i, a la tarda, ha inaugurat a Tivissa l'espai Ilercavònia, un centre de divulgació del jaciment de la Ciutat Ibèrica del Castellet de Banyoles.
 
El cap de l'Executiu ha assegurat que la seva primera visita al territori ebrenc serveix per "demostrar fins a quin punt el Govern de la Generalitat està compromès amb les Terres de l'Ebre". "Avui les Terres de l'Ebre són capital del país, perquè el nostre país es la nació completa, i us animo a defensar aquesta centralitat", ha demanat el president, que ha reiterat el "compromís absolut" del seu Govern per "fer de l'Ebre l'espai de prosperitat i talent que volem que sigui el país sencer".
 
En el seu discurs a Tivissa, també ha insistit en la "situació d'injustícia i indecència" que viu Catalunya pel fet de tenir presos polítics i exiliats. "El govern de l'Estat ha de prendre una decisió de manera immediata perquè Europa està dient com s'ha de jutjar i tractar una decisió política en termes polítics i ens està assenyalant el camí de la llibertat", ha declarat.

Cap comentari:

Publica un comentari

Els comentaris es moderen tots.