19.7.18

80 anys després de la Batalla de l’Ebre “El Periple” de Mario Pons torna a les Terres de l’Ebre.Després de passar pel Festival Memorimage de Reus, la Filmoteca de Saragossa, Alcanar, La Filmoteca de Barcelona, els Cinemes Girona, Els Cines de Palafrugell, el Museu de l'Exili de la Jonquera, els Zumzeig Cinema, l'Aula Magna de la Universitat Rovira i Virgili, el film arriba el proper 21 de juliol a la Plaça Major de la Sénia, a les 22:30h.

 

La presentació del film compta amb l'actuació de "Los Sirgadors" en Acústic, autors de la BSO del film.

 

l'Anunci de la revisió de la Llei de Memòria històrica feta per la Consellera de Justícia fica novament sobre la taula la reparació del dol, la denúncia i anàlisi de qualsevol forma de feixisme conscient o inconscient, la retirada dels símbols franquistes, amb el monument feixista més gran de Catalunya (a Tortosa) al punt de mira. El debat sobre el substrat del franquisme sociològic i el trauma transgeneracional associat, és a primera línia d'actualitat, també pels greus aconteixements viscuts al nostre país a partir de l'1 d'octubre de 2017 amb la manca d'empatia tant per l'Estat davant les demandes legítimes del poble català.

 

D'altra banda, la sentència feta pública pel Tribunal Suprem obliga a l'Estat a acollir els 19.400  refugiats als que s'havia compromés al 2015, fa que des de la descentralització de la producció audiovisual, des del cinema independent compromés realitzat des de les Terres de l'Ebre, la tesi del treball fílmic projectat des de "El Periple" prengui encara tota la força:

 

"El Periple" uneix l'exili Republicà, el present dels refugiats de la Guerra de Síria, amb la crisi de l'individu a la Unió Europea i els codis franquisme sociològic inherent en el subconscient col·lectiu de la nostra societat.

 

Tràiler del Documental https://vimeo.com/248731896

 
"El Periple" (la vella llum d'Europa) 2018, és una obra documental de Mario Pons que reflexiona sobre la "decadència" dels estats de la Unió Europea a través de la crisi dels refugiats, establint "paral·lelismes socials i històrics" amb l'exili republicà de 1939, la dictadura franquista i l'actual situació de "bloqueig interior de l'individu davant l'escalada bel·licista internacional.
 

"El Periple", una història sobre tres exilis

 

Que tenen en comú el director de màrqueting d'una multinacional, un vell torrer de fars i el líder d'un camp de refugiats sirians a Grècia?

 

La vida en aïllament, el bloqueig de l'individu i els Estats a la Mediterrània.

 
Miquel, un alt executiu veterà, és acomiadat de la multinacional on treballa, necessita canviar de vida. La família d'Alfred és obligada a abandonar casa seva, el far més alt del món és incendiat durant la Guerra civil espanyola, comença el camí de l'exili. Ammar, cap de vendes d'una factoria automobilística de Damasc, és el líder del camp de refugiats de Filippiada, Grècia.

 

Una reflexió sobre el bloqueig de l'individu al Mare nostrum.

 

Un far és un edifici públic de caràcter de salvament universal on el torrer té una missió clara, encendre la llum per tot tipus de navegants, vinguin d'on vinguin. A la vegada els fars són un objectiu de primer ordre per l'enemic. A la nit, quan s'apaga la llum d'un far, potser s'alerta d'un naufragi o l'arribada d'una guerra.

 

Amb la caiguda del front de l'Ebre, 450.000 republicans surten pels camins de l'exili. 275.000  persones  van ser internades als camps de concentració. 15.000 persones moren als Camps de Concentració Francesos. L'Alçament militar del feixisme espanyol de 1936 va provocar la mort de 500.000 persones. Dels 23 milions de persones residien a Síria al 2011, 5 milions han buscat refugi a l'exterior. Més de 240.000 han mort i milers han  desaparegut.

 

Doneu un cop d'ull al Press Book del film http://www.segulafilms.com/bloc/el-periple-un-documental-de-mario-pons-muria/

 

"Mare Nostrum" forma part de  la BSO de "El Periple", aquest videoclip de Los Sirgadors n'és la síntesi musical https://youtu.be/3SwxkiJ8vW8

 

"Terra" https://vimeo.com/273119221 (Filmoteca de Catalunya 2018)

 

Recull de premsa

 

http://www.segulafilms.com/bloc/el-periple-recull-de-premsa/

 

TN Migdia TV3, 3 de juny.

 

Mario Pons: "Los exiliats de Síria són un espill dels nostres refugiats, és per aquí que empatitzo amb aquesta gent, per què penso que tot lo trauma que no mos han explicat dels nostres exiliats, l'estan vivint actualment aquestes persones que estan fugint de les guerres".

 

"Denunciar la crisi de valors a Europa, una llum que s'apaga com fa 80 anys amb la Guerra Civil espanyola, intento narrar quina és la llum de consciència que hem de conservar tots dins per trobar el camí de la pau, allunyant-nos de l'odi, de les provocacions, dels  totalitarismes que porten a les guerres".

 

http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/telenoticies/el-periple-un-documental-de-mario-pons-sobre-lexili-dels-refugiats-i-dels-represaliats-del-franquisme/video/5769682/

 

"EL PERIPLE" CONTINUA LA SEVA DISTRIBUCIÓ

 

La propera parada de "El Periple" serà el 27 de juliol al El Perelló, a la plaça Jaume II (22.30h). La pel·lícula vindrà acompanyada de los Sirgadors BSO amb el seu "show" elèctric.

 

Mario Pons vol recuperar així l'esperit popular que impulsa l'ànima del seu cinema, pensat i dirigit per ser distribuït poble a poble, recuperant places, cinemes i l'hàbit del fet col·lectiu de l'espectacle del cinematògraf inventat pels germans Lùmiere.

 

Durant el juliol, l'artista ebrenc està preparant un nou espectacle que presenta junt amb Los Sirgadors el proper 12 d'agost al seu poble natal, l'Ampolla i que té les causes i les conseqüències dels totalitarismes com a protagionista. BSO "El Periple" un viatge de l'Exili republicà a l'actual situació a la Mediterrània".

 

"EL PERIPLE" La CRÍTICA

 

Filmoteca de Catalunya 2018

"El darrer treball del documentalista i cantant ebrenc Màrius Pons Múria és una reflexió sobre la crisi de l'individu l'actual Europa a la vegada que mostra l'origen del franquisme sociològic a través dels drames de les guerres silenciades i la vulneració dels drets humans dels exiliats. El director de la La Batalla de la memòria o La filla del farer, projecta una llum de fraternitat que uneix el present del poble sirià amb el passat del republicanisme espanyol tot buscant les respostes a l'actual crisi moral que assola Europa".

 

Véronique Salou. Presidenta de 24-aout-1944 París http://www.24-aout-1944.org

 

 "C'est un gros travail et vraiment magnifiquement traité! Il donne à comprendre le monde, ses déchirures et se familiariser avec ces exilés dont le sort est tragique mais qui gardent dignité. Ils sont émouvants et forts à la fois. Ils ressemblent à cette mémoire dont nous sommes issus".

 

Federico Mayor Zaragoza. Exdirector de la UNESCO. Presidident de la Fundació Cultura y Paz.

 

"Realització excel.lent i oportuna.¡Quans de "periples", quantes ferides tan doloroses com inadmissibles! Estem veient brots inquietants de supremacisme, de racisme, de xenofobia…. I la major part dels ciutadans, distrets, local-izats… espectadors en lloc de actors!!!  Gracies, Mario Pons, per este far, que por ajudar a il.luminar camins de demà. Com a ciutadà del mon ¡Visca estre ampollero que passa missatges en favor de la justícia, la no violència i la pau!
 

Cap comentari:

Publica un comentari

Els comentaris es moderen tots.