14.6.18

Unió de Pagesos reclama que tots els agents que participen en la campanya agrària assumeixin les seves responsabilitats


Per a Unió de Pagesos, el principal objectiu és que la pagesia pugui disposar de la necessària mà d'obra per a les diferents tasques al camp, en el moment temporal en que aquesta és requerida, i que els treballadors disposin de les capacitats necessàries per dur-la a terme. Per al sindicat, és igualment prioritari que aquests treballadors i treballadores puguin desenvolupar la seva tasca amb unes condicions dignes i d'acord amb el que marca el conveni del camp.

 

En aquest sentit, Unió de Pagesos demana a les administracions públiques que mantinguin i incrementin el  seu rol de coordinació de tots els agents que participen en la campanya agrària. Alhora, el sindicat considera imprescindible que es recuperin els plans de gestió social d'allotjaments comunitaris amb les figures del mediador i de l'encarregat, i que s'obrin les convocatòries per a la rehabilitació, manteniment i construcció de nous allotjaments de temporers.

 

Unió de Pagesos també demana als sindicats obrers que evitin que es generi un clima de tensió en la campanya agrària, ja que no és positiu per a ningú, i cal que les negociacions del conveni del camp continuïn per tal que aquestes donin un bona sortida a les reclamacions dels treballadors i treballadores, i siguin també assumibles per part de la pagesia que pateix unes davallades de preus sovint al límit de la viabilitat de les explotacions.

 

Per al sindicat, és imprescindible que es compleixi el conveni del camp i que s'exerceixi un control de les empreses de treball temporal i de les d'intermediació perquè el conveni sigui respectat i no treballin amb comissionistes. També cal que els ajuntaments continuïn tenint en compte les necessitats humanes de les persones que cerquen una feina i no la troben.

 

Unió de Pagesos preveu que la campanya agrària serà similar a la de l'any anterior quant al volum de contractació, tot i que degut a les condicions meteorològiques l'inici s'ha retardat unes setmanes. El sindicat preveu, però, un increment de la necessitat de mà d'obra en les properes setmanes, sobretot per a la collita de fruita dolça. Alhora ja s'ha constatat un increment considerable en zones vitivinícoles per l'esporga en verd, i igualment succeirà en aquestes zones per la verema.

 

Pel que fa a la gestió de la borsa de treballadors que Unió de Pagesos gestiona a través de la Fundació Pagesos Solidaris, el sindicat ha atès un 50% més de persones que l'any passat en les mateixes dates. Aquest important increment és degut a l'esforç per part d'Unió de Pagesos d'apropament a tot el territori català. Per això, es va impulsar la creació d'una xarxa de 28 entitats d'inserció (ajuntaments, consells comarcals, entitats privades, entre altres) que compta amb 49 punts d'atenció per facilitar la inscripció al treball agrícola des dels llocs de residència habitual i evitar els desplaçaments pel territori per inscriure's, afavorint així el sistema de contractació de proximitat.

Totes les persones ateses reben orientació social i laboral que inclou l'elaboració del currículum i informació sobre les campanyes agràries, entitats d'inserció i d'intermediació del territori, i explicació de les condicions laborals segons conveni.

 

Per afavorir les relacions laborals i la diligència deguda de les empreses, Unió de Pagesos vetlla perquè totes aquestes que contracten treballadors mitjançant aquesta borsa de treball compleixin la legislació laboral, i es fa un seguiment de les relacions laborals entre empresa i treballadors.

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris es moderen tots.