25.6.18

La inauguració de dues exposicions i la presentació de dos llibres i del projecte ‘Arbres en peu de guerra’ donaran el tret de sortida a la commemoració dels 15 anys de l’IRMU

L'Institut Ramon Muntaner donarà el tret de sortida als actes de celebració dels seus 15 anys de vida el divendres 29 de juny. Ho farà amb la inauguració de dues exposicions, la presentació de dos llibres i la d'un projecte. Les dues mostres s'inauguraran al vestíbul de la Biblioteca Municipal de Móra la Nova, a les 18.30 hores. Es tracta de la mostra "Arqueologia i patrimoni industrial a les comarques de Tarragona", que presentaran els investigadors Xavier Salat i Olga Ger, i "L'any de la gelada", la presentació de la qual anirà a càrrec de representants del grup de centres d'estudis "Terres de Cruïlla", integrats per entitats del Baix Ebre, el Montsià i el Baix Maestrat. Totes dues mostres es podran visitar fins al dia 22 de juliol.

Arqueologia i patrimoni industrial a les comarques de Tarragona", produïda per l'Institut d'Estudis Vallencs, vol donar a conèixer la important i rica tipologia arquitectònica industrial del territori tarragoní, amb unes pinzellades del patrimoni que es conserva en aquestes comarques, en major o menor mesura.

"L'any de la gelada", vol rememorar un dels fenòmens climatològics més extrems que es van viure a les Terres de l'Ebre i al Baix Maestrat, la gelada del mes de febrer del 1956, que va provocar i accelerar un gran canvi social i econòmic en aquest territori amb un gran èxode migratori. Molta gent va haver d'arrencar els seus conreus i tornar a començar i d'altra va haver de marxar cap al centre o nord de Catalunya per a poder sobreviure. Aquesta mostra forma part d'un projecte d'estudi d'aquest fenomen endegat per les entitats de «Terres de Curïlla».

Seguidament a la inauguració de les dues exposicions, els mateixos conferenciants presentaran els dos llibres que les complementen i que porten el mateix títol que les mostres. En aquest cas el marc escollit és l'espai Euclides de l'Escola Municipal d'Art i Disseny de Móra la Nova, a les 19.15 hores.

El darrer acte de presentació de divendres serà el del projecte "Arbres en peu de vida", a càrrec de Vicky Carles, de Graëllsia. Grup d'Estudis i Comunicació Ambiental, i de Manel Mas, de Salvem lo Montsià. Un projecte que vol apropar, sensibilitzar i conscienciar a la població de la problemàtica que viu el territori amb la tala i l'espoli d'arbres singulars com són les oliveres amb molts anys de vida.

Per tancar aquesta primera tanda d'activitats de commemoració dels 15 anys de l'IRMU, a la nit, es representarà l'espectacle literari "Com mos tornem. Recital xaró de poesies d'abans (dites com abans)", amb la inefable perruquera rapsoda Isabel Castro de la companyia Bubulina teatre.

Aquestes quatre activitats de divendres serviran de prèvia a la V Jornada Institut Ramon Muntaner. Cultura i recerca en el territori, que serà l'acte principal de celebració dels 15 anys de l'IRMU. La jornada es desenvoluparà al llarg del matí del dissabte i tindran lloc diferents xerrades i presentacions de projectes sobre les activitats i propostes dels instituts i centres d'estudis d'arreu dels territoris de parla catalana.

La Jornada de l'IRMU és oberta i gratuïta a tota persona interessada o relacionada amb el món dels instituts i centres d'estudis. Només s'han d'adquirir entrades per a l'obra de teatre i per al dinar (22 euros). Les inscripcions es poden fer arribar a l'adreçasilviabeso@irmu.org o bé al telèfon 977 40 17 57.

Es pot consultar el programa complet de la jornada al document adjunt a l'enllaç http://www.irmu.org/news/2161

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris es moderen tots.