13.6.18

Es publiquen les actes dels congressos realitzats a Tarragona i Reus sobre el teatre vinculat al cicle del Nadal i els focs festius a la Mediterrània

L'editorial Afers, amb el suport de l'Institut Ramon Muntaner i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i diverses entitats i institucions privades, ha coeditat les actes de dos congressos impulsats a Tarragona i Reus. D'una banda, les actes del congrés internacional "El Nadal en escena" que es va celebrar entre Tarragona i Barcelona a finals de l'any 2016. En aquest cas, diversos especialistes europeus van analitzar les mostres escèniques al voltant del Nadal des de l'edat mitjana fins a l'actualitat als països catalans i en altres cultures d'Europa. De l'altra, també s'han publicat les actes del II Simposi Internacional de Focs Festius a la Mediterrània, que va acollir al maig de l'any passat la ciutat de Reus. En aquesta trobada, s'hi va tractar el foc de les festes d'hivern i, en especial, a la festa de Sant Antoni, amb una clara voluntat de posar en valor aquest ric patrimoni immaterial.

El Nadal en escena

Pel que fa al llibre El Nadal en escena. Formes espectaculars en les festes d'hivern, coordinat per Francesc Massip i Lenke Kovács, s'hi relliga la recerca universitària amb la cultura tradicional i la investigació amb la vivència. En aquest volum s'hi troben significatives mostres de manifestacions populars —líriques, litúrgiques o dramàtiques— sobre el tema nadalenc. Una atenció especial mereixen els Pastorets, dels quals els més representatius, els de Josep M. Folch i Torres, ja han complert el seu centenari i se segueixen fent arreu del país amb una vitalitat incontestable gràcies a l'entusiasme de la col·lectivitat. Altres temàtiques que s'hi tracten són la vigència del combat entre el Bé i el Mal, que sovint se subratlla amb referències a l'actualitat més decebedora o reivindicativa; la tradicionalitat de les tècniques actorals i escèniques o la força de les músiques en directe, entre altres.

Aquesta publicació, que ha comptat també amb el suport en la seua edició del grup de recerca LAiREM, de l'entitat Carrutxa i de la Fundació Folch i Torres, aplega una vintena d'articles dedicats al teatre nadalenc a Menorca, Mallorca i el Rosselló, els betlems de titelles al País Valencià, la sibil·la i els profetes al claustre de la catedral de Burgos, la festa del tió i els Pastorets de Rossend Arús i de Folch i Torres, entre altres aportacions.


Focs de la Mediterrània

El segon volum, "Focs de la Mediterrània", recull les vint-i-cinc comunicacions presentades al Simposi, així com les conclusions, dedicades a les festes on el foc és el protagonista, com ara les festes de Sant Antoni, la de Sant Joan o la Fia-Faia. En el llibre es reflecteix la riquesa de les manifestacions festives que tenen el foc com a element central, i se'n subratlla la seva qualitat d'esdevenir punt d'unió entre la cultura catalana i els pobles mediterranis. El foc fa palès el seu costat purificador, hospitalari, que aboleix fronteres i mostra les arrels culturals dels pobles que practiquen aquesta tradició del foc. Es comparteixen pràctiques i rituals, independentment de la llengua, la cultura o les festes, es donen a conèixer diferents experiències festives al voltant dels rituals del foc, tan rellevants per a la cultura popular i tan presents en moltes de les tradicions catalanes i dels països veïns. En l'edició d'aquest volum, a més de l'IRMU i del Departament de Cultura, han col·laborat l'entitat Carrutxa, l'Ajuntament de Reus i la Fundació Bancària "la Caixa".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris es moderen tots.