10.5.18

Prop de 70 alumnes d'FP mostren la seva preparació en el Concurs de joves cuiners i cambrers de Catalunya


dp

Prop de 70 alumnes de formació professional mostren la seva preparació i habilitats en el Concurs de joves cuiners i cambrers de Catalunya. Els participants són alumnes dels cicles formatius de cuina i gastronomia i de serveis en restauració, els futurs cuiners/eres i cambrers/eres, pertanyents a 16 instituts d'ensenyament secundari i escoles d'hostaleria de Catalunya.

 

El concurs està organitzat pel Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i la revista Cuina, amb la col·laboració per primera vegada del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació -pel que fa a la matèria primera del concurs- i l'Agència Catalana de la Joventut, a través de la xarxa d'albergs Xanascat. L'acte tindrà lloc a l'escola d'FP dels Jesuïtes Sarrià Sant Ignasi, guanyadora del concurs anterior, qui es fa càrrec enguany de la logística del projecte.

 

Enguany, per primera vegada, s'internacionalitza el concurs amb la participació d'una regió convidada, Małopolska, a través de l'Escola d'Hospitalitat de la Małopolska (Myślenice, Polònia), regió amb la qual hi ha una cooperació en matèria de formació professional.

 

El XIII Concurs de joves cuiners/eres i cambrers/eres de Catalunya consisteix en la reinterpretació i elaboració de dues receptes del receptari tradicional català, parar  taula, fer el servei i explicació dels plats, i en la presentació i el servei del vi adient.

 

El referent del receptari tradicional català que cal reinterpretar és, en aquesta edició, l'"Estofat de xai amb pataques i olives verdes" (extret del "Corpus de la cuina catalana". Institut català de la cuina), i pel que fa al plat dolç, la recepta és el "Pastís de mel i mató"(Recepta de Gemma Coflent, extreta del receptari de la revista Cuina).

 

El jurat valorarà un seguit de competències: La capacitat dels alumnes per treballar en equip; L'actualització d'una recepta tradicional; La tècnica en l'elaboració de les dues receptes; El producte o plat final; L'explicació dels plats; La tècnica en el servei dels plats; La descripció del vi i les qualitats harmòniques amb el plat; La tècnica en el servei del vi; La tècnica i la destresa en la preparació de plats davant del comensal; La posada a punt de la estació de cocteleria; La realització del còctel utilitzant els estris de manera correcta i elegant; L'aplicació de les tècniques de decoració i acabament; i El servei del còctel.

 

Altres col·laboradors del concurs són l'empresa Makro -com a  proveïdor  oficial  de l'acte-, la Federació Catalana de les DOP-IGP, la Denominació d'Origen Penedès, els Formatgers Artesans de Catalunya i la Federació d'Entitats Catalanes de ramaderia d'Oví i Cabrum. El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació participa en aquesta iniciativa amb la provisió de la matèria prima necessària per fer les receptes del concurs . En aquesta ocasió, seran 12 mitges canals de xai o 6 canals senceres i 17 kg de mató (en format de 500g), cedits per la Federació d'Entitats Catalanes de Ramaders d'Oví i Cabrum (FECOC) i l'Associació Catalana de Ramaders Elaboradors de Formatges Artesans (ACREFA).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris es moderen tots.