31.5.18

Les Terres de l’Ebre, protagonistes dels documentals “Amuertemorir” i "Sègula"

 

 

El toro forma part de l'imaginari mediterrani des de ben antic. A Amposta i altres poblacions del delta de l'Ebre, la passió per les festes populars amb bous s'ha revifat al tombant dels segles XX i XXI. Entre altres espectacles, hi ha el del bou embolat, pràctica que consisteix a subjectar a les banyes de l'animal dues estructures metàl·liques que porten unes boles inflamables que, després, encenen. El fenomen ha desembocat en l'organització de concursos d'àmbit estatal: colles de diferents pobles competeixen per veure qui subjecta l'estructura i encén les boles més de pressa.

 

Els Emboladors d'Amposta són famosos en el circuit taurí espanyol, perquè han batut en nombroses ocasions el rècord espanyol, de menys de quatre segons. Es tracta d'una tradició que es transmet de pares a fills i que forma part dels jocs dels nens i de les festes populars.

 

"Amuertemorir", que pren el nom del seu crit de guerra, retrata coralment la colla Emboladors d'Amposta. El rodatge del documental es va dur a terme des del març del 2008 fins al setembre del 2010. Durant aquests més de dos anys, els autors van seguir els protagonistes en diversos concursos d'emboladors, en què van viure èxits i fracassos.

 

El director ampostí Santi Valldepérez ja havia tractat el tema del fenomen taurí a "Escenes de bous al delta de l'Ebre" (2006). Juntament amb el director de fotografia, Guillermo Barberà, ha vertebrat un documental observacional que segueix el curs de les vides dels protagonistes, concurs rere concurs, paral·lelament amb la feina, les aficions o la família.

 

"Amuertemorir" és una producció de Televisió de Catalunya en coproducció amb Filmsnòmades.
 

Fitxa tècnica

Direcció: Santi Valldepérez

Producció executiva: Marta Castañé

Producció executiva TV3: Jordi Ambrós

Producció delegada TV3: Josep M. San Agustín

Guió: Santi Valldepérez i Guillermo Barberà

Director de fotografia: Guillermo Barberà

Muntador: Jordi Gallofré

 

"Sègula. El futur de les Terres de l'Ebre" (a les 23.42)

 

L'ofici de sirgar va ser un dels més durs lligats a la navegació fluvial al riu Ebre, i la sègula era la corda que estiraven els antics llaüters de l'Ebre quan no hi havia vent a favor ni corrent al riu. Ara, un segle després de la seva desaparició, la sirga i la sègula han esdevingut un símbol de la identitat per tot allò que representa l'esforç i tirar endavant, així com també per la seva vinculació cultural i emotiva amb el riu.

 

Amb "Sègula. El futur de les Terres de l'Ebre" se'ns acosta un treball de gairebé dos anys de feina que transcendeix l'àmbit del documental, ja que també s'ha transformat en un moviment que proposa obrir processos de participació entre totes les parts implicades amb les Terres de l'Ebre. El llargmetratge, del director de l'Ampolla Mario Pons, visualitza les diferents perspectives d'una mateixa realitat i estudia els antecedents que han desembocat en la situació actual des del punt de vista de pescadors, arrossaires, aturats, estudiants, autònoms, empreses, associacions i sindicats.

 

L'objectiu és buscar la cohesió per mobilitzar tot un territori. A través de les veus d'habitants de l'Ebre, com la de Juan Luna o Jordi Prieto, es reclama un futur digne per a la seva comarca, massa sovint oblidada.

 

El documental de Mario Pons fa una diagnosi de la situació socioeconòmica i mediambiental de les Terres de l'Ebre i dona veu als seus habitants, que volen tenir un futur en un territori on estan arrelats des de fa moltes generacions.

 

"Sègula. El futur de les Terres de l'Ebre" és una coproducció de Televisió de Catalunya i Sègula Films.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris es moderen tots.