4.5.18

Actualització del brot de xarampió a l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa


L'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) ha confirmat dos nous casos del brot de xarampió a l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa que eleva a 13, les persones afectades per aquesta malaltia vírica. També estan pendents de confirmació analítica 4 casos més sospitosos, i no es descarta la detecció d'algun altre cas en els propers dies.
 
Dels 13 casos confirmats fins ara, 7 són treballadors de l'hospital. Totes les persones afectades cursen la malaltia sense complicacions i cap d'elles ha requerit atenció hospitalària. A tots els casos confirmats i als sospitosos, se'ls han prescrit mesures d'aïllament als seus domicilis fins a passar el període de transmissió de la malaltia.
 
A Catalunya, qualsevol sospita de xarampió es notifica urgentment a la Sub-direcció general de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública a través de la Xarxa de Vigilància Epidemiològica per tal de dur a terme precoçment les actuacions de control corresponents i limitar l'aparició de casos secundaris mitjançant l'adopció de mesures preventives adequades, en concordança amb les directrius de l'Organització Mundial de la Salut.

Què és el xarampió?
 
El xarampió és una malaltia vírica aguda que es caracteritza per la presentació d'un quadre de febre (>38°), conjuntivitis, rinitis, tos i afectació de l'estat general, seguit d'una erupció vermellosa a la pell que comença al cap (darrere de les orelles) i es va estenent a la resta del cos, sense afectar el palmell de les mans ni la planta dels peus, i que apareix entre el tercer i el setè dia després de l'inici dels primers símptomes.
 
El xarampió és una malaltia molt contagiosa. El període de temps durant el qual els malalts poden contagiar altres persones va des d'uns 4 dies abans fins a 4 dies després de l'aparició de l'erupció a la pell. Des del moment en què es produeix el contagi a una persona susceptible fins que apareixen els primers símptomes poden passar entre 7 i 21 dies, que és el període d'incubació de la malaltia. El quadre dura aproximadament entre 7 i 10 dies i la major part dels pacients presenten una evolució favorable, essent la malaltia més greu en infants molt petits i en adults. En ocasions poden presentar-se complicacions, més freqüentment otitis, pneumònia i encefalitis.
 
El xarampió és una malaltia que dona immunitat per a tota la vida però totes les persones que no l'han patit ni han estat vacunades són susceptibles de contagiar-se. La mesura preventiva més eficaç és la vacunació amb la vacuna triple vírica, inclosa al calendari de vacunacions sistemàtiques de Catalunya.
 
Encara que el nombre de casos de xarampió a Catalunya és molt baix, de vegades persones que venen d'altres països o viatgers que retornen de països on el xarampió és una malaltia epidèmica poden produir contagis en persones no vacunades, donant lloc a l'aparició de brots. Des de l'Agència de Salut Pública de Catalunya es duen a terme les actuacions destinades a prevenir l'aparició de més casos i limitar l'extensió dels brots i es recorda a tota la població la importància de la vacunació, especialment entre el personal sanitari.

Cap comentari:

Publica un comentari

Els comentaris es moderen tots.