11.4.18

Un 61% de la població de Tarragona i Terres de l'Ebre sopa fora en cap de setmana, moment de consum amb la despesa més elevada

Aquestes són xifres de l'Estudi de la Restauració a Catalunya. Hàbits de comportament i tendències, que ha presentat avui  a Tarragona la directora dels Serveis Territorials del Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat a la demarcació,  Carme Mansilla, amb l'objectiu de fer una radiografia de les preferències dels consumidors a Catalunya i a nivell territorial per tal de proporcionar eines de coneixement i enfortir la competitivitat del sector de la restauració.

 

Els consumidors de Tarragona i Terres de l'Ebre, puntuen amb un 7,1 l'oferta de restauració i més de la meitat valoren sobre 8 l'oferta de restauració en establiment.

 

Els principals àpats que els consumidors d'ambdues demarcacions fan fora de casa són: el sopar en cap de setmana i l'esmorzar entre setmana. Per contra, prefereixen quedar-se a casa per sopar en dies laborables i esmorzar en cap de setmana.

 
La directora dels Serveis Territorials del Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya a Tarragona,  Carme Mansilla, acompanyada del responsable de l'àrea d'anàlisi econòmica de la Direcció General de comerç, Joan Morera, ha presentat avui l'Estudi de la Restauració a Catalunya. Hàbits de comportament i tendències, que ha impulsat el Departament a través de la Direcció General de Comerç amb l'objectiu de fer una radiografia de la demanda i de les preferències dels consumidors en l'oferta de restauració a Catalunya i també a nivell territorial per tal de proporcionar eines de coneixement i enfortir la competitivitat del sector. En l'acte, també hi ha estat present la cap de secció de Comerç i Turisme dels Serveis Territorials del Departament a Terres de l'Ebre, Montse Barceló; i agents i operadors del sector de la restauració del territori.
 
L'informe analitza aspectes com els motius de consum, els atributs que es valoren a l'hora de triar tipus d'oferta (establiment, take away o delivery); les preferències en oferta gastronòmica; la despesa mitjana per moment de consum; i aprofundeix en el paper de les noves tecnologies i valoracions sobre l'oferta.
 
L'informe, elaborat per la consultora Hamilton, ha obtingut la informació de base mitjançant enquesta online realitzada al novembre de 2017 a una mostra de 937 residents a Catalunya, d'entre 18 a 75 anys, que mengen fora com a mínim una vegada a la setmana. La distribució de la mostra s'ha treballat de forma ponderada per edat i zona geogràfica. L'estudi analitza 6 moments de consum segons àpats: esmorzar entre setmana; esmorzar cap de setmana; dinar entre setmana; dinar en cap de setmana; sopar entre setmana; sopar en cap de setmana. Les dades han permès sostreure la informació segons 3 segments d'edats: boomers (1946-1964), generació X (1965-1980) i millennials (1981-2000).
 
Els catalans mengen fora 3,5 cop per setmana i puntuen amb un 7,3 l'oferta de restauració
 
Una de les principals conclusions de l'estudi és que els catalans mengen fora 3,5 vegades a la setmana. En relació a la despesa, un 27,1% de la població l'ha augmentat, mentre que el 60,3% l'ha mantingut respecte els sis mesos anteriors. En aquest sentit, el servei on més ha crescut la despesa ha estat el restaurant (31%), seguit del delivery (23,6%), i el take away (14,2%).  D'altra banda, els catalans puntuen amb un 7,3 l'oferta de restauració i un 59,9% assegura que és superior a la d'altres països que han visitat. Els principals àpats que els catalans fan fora de casa són el sopar en cap de setmana (57,1%) i l'esmorzar entre setmana (55%). Per contra, prefereixen quedar-se a casa per sopar en dies laborables—només surt el 17,4%— i l'esmorzar en cap de setmana, que el fan fora de casa únicament el 19,6 %.
 
El tiquet mitjà més elevat es genera en sopar en cap de setmana, on els generació X i els millennials gasten uns 22,1€ de mitjana. Els boomers prefereixen l'opció de dinar en cap de setmana per fer una despesa més elevada, de 21,9€ de mitjana. D'altra banda, la meitat dels catalans (49,5%) tria restaurant per les recomanacions d'amics o familiars i el 35,2% busca a internet a l'hora d'escollir establiment de restauració.
 
Un 61% de la població de Tarragona i Terres de l'Ebre sopa fora en festiu, moment de consum amb la despesa més elevada
 
Pel fa a les demarcacions de Tarragona i les Terres de l'Ebre, l'estudi conclou que el sopar és el principal àpat que més fan els consumidors fora de casa, un 61,2%, seguit de l'esmorzar entre setmana (51,7%). Per contra, prefereixen quedar-se a casa per sopar en dies laborables i esmorzar en cap de setmana. Un 16,3% esmorza fora en festiu, i només un 12,2% de la població sopa fora entre setmana.
 
Pel que fa al tiquet mitjà més elevat es produeix també en sopar en cap de setmana, on es gasta 16,3€ de mitjana, despesa que s'eleva fins els 23,1€ en establiment. El segon àpat de major despesa és el dinar en festiu, amb un tiquet mitja de 15,4€, i en establiment s'enfila als 20,9€.
 
D'altra banda, els consumidors del territori puntuen amb un 7,1 de mitjana l'oferta de restauració i més de la meitat, un 51,3% valoren sobre 8 l'oferta d'establiments. Els serveis de Delivery i Take Away obtenen una puntuació més baixa, un 5,5  i un 5,6 de valoració mitjana, respectivament.
 
Moments de consum a Tarragona i Terres de l'Ebre
 
1.- Esmorzar entre setmana: El 51,7% esmorza fora entre setmana per raons laborals, socials o logístiques i es gasta 3,37€
 
Un 51,7% dels consumidors de les dues demarcacions esmorza fora entre setmana. Aquest és un moment de consum no social, ja que un 38,2% indica que ho fa per motius laborals, tot i que un 31,2% ho fa perquè li agrada esmorzar fora, i un 27,4% per temes logístics. Pel que fa a les preferències en l'oferta gastronòmica, la població del territori escull en un 80,9% les cafeteries i els bars tradicionals per esmorzar fora de casa, seguit a distància pels bars, cafeteries i restaurants moderns (38,2%), i els fast food ( 23,6%). El tiquet mitjà és de 3,37€, una despesa molt similar a la mitjana de tota Catalunya que és de 3,46%.
 
 
2.- Esmorzar cap de setmana: Un 16,3% esmorza fora en festiu, amb un tiquet mitja de 6,77€, el doble del que es gasta entre setmana.
 
A Tarragona i Terres de l'Ebre, un 16,3% de la població esmorza fora en cap de setmana, sent els principals motius per gaudir amb els amics (48,2%), o bé perquè li agrada esmorzar fora (47,9%), un 27,9% indica que improvisa. En relació a l'oferta gastronòmica, les cafeteries, bars tradicionals i fleques (72,3%) també són els locals més escollits per esmorzar en festiu, però guanyen pes els locals moderns (42,2%) i els fast-food (23,6%). El tiquet mig s'enfila als 6,77€, el doble del que es gasta entre setmana.
 
 
3.- Dinar entre setmana: El 46,7% dina fora per raons logístiques i es gasta 12,1€ de tiquet mitjà
 
Pel que fa al segon àpat analitzat, el dinar, a Tarragona i les Terres de l'Ebre, el 46,7% de la població menja fora entre setmana, principalment per manca de temps ( 47,8%). Un 32,6% indica que ho fa per motius laborals i el 19,6% perquè li agrada menjar fora.  Pel que fa a la tipologia de servei escollit pels consumidors que dinen fora, de cada 10 àpats, 3,8 vegades el fan en establiment ; 1,6  vegades escullen el take away, i 0,2 es decanten pel delivery.  La resta (4,4), dina a casa o bé s'emporta el menjar al lloc de treball.  
 
Pel que fa a l'oferta culinària, l'establiment més utilitzat és el bar restaurant tradicional (53%), el fast-food (47,3%), el restaurant artesà (39%), i el de tapes (34,1%). De tiquet mitjà es gasten 12,1€, tot i que en establiment ascendeix als 15,5€. En el delivery i el take away  fan una despesa mitjana de 10,4€.
 
 
4.- Dinar cap de setmana:  Un 41% dina fora en festiu i fa un despesa mitjana de 15,4€
 
A les demarcacions de Tarragona i Terres de l'Ebre, un 41% de la població dina fora en cap de setmana. Un 43% per motius socials ( per celebrar algun esdeveniment), per plaer ( 42,5%), i un 35,2% per dinar amb la família. Dels que dinen fora durant el cap de setmana, escullen 5,2 vegades l'establiment, 1,1 vegades el delivery , i 1 vegada el take away. La resta escull 2,7 vegades quedar-se a casa.
 
En relació a l'oferta gastronòmica, en el top de 4 cuines escullen com a primera opció el fast food (66,45%), seguit del bar/restaurant tradicional (64,1%), el local italià (60,5%), i l'establiment casolà( 56,2%). El tiquet mitjà és de 15,4€, i la despesa en establiment puja als 20,9€, mentre que el take away és de 13,6€ i el delivery 12,7€.
 
 
5.- Sopar entre setmana: Un 12,2% sopa fora entre setmana, amb un tiquet mitjà de 13,9€
 
L'estudi indica que el sopar fora entre setmana és l'hàbit menys freqüent entre els consumidors, moment de consum també més baix arreu de Catalunya. El 41,5% explica que sopa fora de casa per raons de comoditat ( no em ve de gust cuinar), a distància, indiquen que sopen fora per  buscar una alternativa al sopar de casa ( 27,3%) i el 25,5% perquè té un antull i improvisa. En relació a les preferències en la tipologia de servei, sobre 10 vegades 6,3 prefereixen quedar-se a casa, mentre que 1,8 de cada deu escull l'establiment, 1,5 vegades el take away, i 0,4 el delivery.
 
En preferències gastronòmiques, destaca en aquest moment de consum el bar/restaurants de tapes ( 71%), seguit del fast food (57,2%), el bar/restaurant tradicional (55%) i l'italià l'escullen un 43,9%. Pel que fa al tiquet mitjà, entre setmana és de 13,9€. En establiment hi ha una despesa de 15,3€, al take away de 13,6€ i el delivery 12,7€ de mitjana.
 
 
6.- Sopar cap de setmana, l'àpat que més fan fora i on es gasten més diners
 
Un 61,2% de la població de la demarcació de Tarragona i Terres de l'Ebre, sopa fora en cap de setmana. Un 41,8% ho fa per plaer, el 39,4% amb la parella i el 39,1% aprofita per sopar amb els amics. Els consumidors que sopen fora de casa gairebé 6 de cada 10 vegades escullen l'establiment, el take away 1, 1 vegades, 0,9 el delivery, i 2,4 vegades sobre 10 prefereix quedar-se a casa.
 
Pel que fa a les preferències en l'oferta gastronòmica, escullen com a primera opció un 57,7% el fast food, seguit del local casolà ( 57%), el bar/restaurant de tapes el tria un 54,7% i el 54,3% prefereix el bar /restaurant tradicional. El tiquet mitjà és de 16,3€, tot i que amb diferències també segons tipus de servei: el del take away és de 13€,  a domicili 12,8€, i en establiment  arriba als 23,1€, sent la despesa més elevada.
 
Ús de les TIC: la meitat dels catalans tria pel 'boca-orella' i el 35,2% per internet
 
El 49,5% dels catalans segueix les recomanacions d'amics, familiars o coneguts per triar restaurant. El 35,5% decideix anar-hi perquè hi passa per davant, i el 35,3% perquè ho té a prop de casa. El 35,2% busca informació per internet, xifra que puja fins al 48,7% en els millennials. En la generació X, el 40,8% consulta per internet, i només el 18,8% dels boomers utilitza les TIC.
 
Les aplicacions-webs-xarxes més utilitzades són Trip Advisor (51,6%), seguit de El Tenedor (44%), Google Maps (39,8%), Facebook  (27,9%), Restaurantes.com (26%) i Instagram (17,8%). S'aprecien diferències en funció de l'edat: els boomers sobretot consulten Trip Advisor (el 64,1%), i El Tenedor (56,5%) mentre que les generacions més joves diversifiquen més en les eines de consulta.
 
Els catalans utilitzen internet per mirar la carta o menú (37,4%), descobrir nous establiments (36%), consultar opinions (35,5%), aconseguir descomptes (32,3%) i reservar taula (el 23,9%). Pel que fa al dispositiu utilitzat, el mòbil guanya la partida: el 70,9% consulta i opina a través del seu mòbil, i el 42,4% utilitza normalment l'ordinador. Resulten significatives les diferències per edat: els boomers recorren a l'ordinador majoritàriament (70,5%) i el mòbil (42,6%). Per contra la generació X utilitza el mòbil en un 75,8% i l'ordinador en un 39%. Aquesta tendència s'emfatitza en els millennials, que en un 79,5% es decanten pel mòbil i en un 32,5% per l'ordinador.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris es moderen tots.